İbrahim Kaypakkaya nezdinde Mayıs ayı şehitleri birçok şehirde anıldı

İşkencede katledilen Anadolu Devrimi’nin önderlerinden İbrahim Kaypakkaya’nın ölümünün 49. yılında birçok şehirde anma düzenlenerek, mücadelesi aktarıldı. Birçok ilde yapılan eylemlerde İbrahim Kaypakkaya ile beraber Haki Karer, Dörtler ve Hasan Ocak da anıldı.

İstanbul

Birleşik Mücadele Güçleri, Kadıköy Süreyya Operası önünde anma etkinliği düzenlemek istedi. Anmadan önce birçok noktayı kapatan polisler Süreyya Operası giriş ve çıkışlarını ablukaya aldı. Polisler, Rum Ortodoks Kilisesi önünde bir araya gelen devrimcilere Kaymakamlık yasağının olduğunu ve açıklama yapılmasına izin verilmeyeceğini söyledi. Polis, anma yapmak isteyen devrimcileri darp ederek gözaltına aldı. Basın emekçilerinin de görüntü alması engellenmeye çalışıldı.

Saldırıya “Mahir, İbo, Deniz, sürüyor sürecek mücadelemiz”, “Yaşasın birleşik mücadelemiz” sloganlarıyla yanıt verdi.

BMG adına konuşan Muhammed Hizmetçi; “Bugün mayıs ayında katledilenleri anmak için buradayız. Bugün bu topraklarda katledilen devrimciler unutulmadı demek için buradayız. Denizler, Sinan Cemgiller, İbolar, Dörtler, Onlar, kavgamızda yaşıyorlar. Bu topraklar devrim topraklarıdır” ifadelerini kullandı. Sonrasında eyleme saldıran polis çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar aynı gece serbest bırakıldı.

İzmir

İzmir’de gençlik örgütleri, devrimci önder İbrahim Kaypakkaya, Haki Karer ve Dörtler’in; gözaltında kaybedilen Hasan Ocak’ın isimlerini Alsancak’ta haykırdı. Üzerinde Kaypakkaya, Karer ve Dörtler’in fotoğraflarının yer aldığı “Bu çelik aldığı suyu unutmayacak. İbrahim Kaypakkaya, Haki Karer ve Dörtler kavgamızda yaşıyor” yazılı pankartla Alsancak’ta yürüyüş yaptı.

“Kaypakkaya yaşıyor, gençlik direniyor”, “Mayıs şehitleri ölümsüzdür”, “18 Mayıs’ı unutma, unutturma” sloganlarının atıldığı yürüyüş Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde sona erdi. Anmada devrim ve sosyalizm mücadelesinde ölümsüzleşenler için saygı duruşu yapıldı.
Yapılan açıklamada, “Bizler İboların, Hakilerin, Dörtlerin izinden gençliği örgütlemek ve direniş ruhuyla, özgürlüğü kazanacağımız sözümüzü kent meydanlarında vermek için buradayız. Ser verip sır vermeyenlerin devrimci iradesi bugün de mücadelemize yol gösteriyor. Yol gösteriyor çünkü onlar Türkiye ve Kürdistan birleşik devriminin, mücadelemizin kopmaz bağlarını oluşturuyor. Çünkü onlar faşizme karşı özgürlüğü kazanma çağrısını bize gösteriyor. Bugün bulunduğumuz her alanda bu çağrıya gençlik örgütleri olarak kulak veriyoruz” denildi.

Kaldıraç Hareketi de İzmir bürosunda düzenlediği anma programında, devrimci önder İbrahim Kaypakkaya’nın ölümünün 49. yılında, marş ve şiirlerle mücadelesini anlattı.

Ankara

Birleşik Mücadele Güçleri (BMG) Ankara’da “İbrahim Kaypakkaya ve Mayıs Şehitleri Mücadelemizde Yaşıyor” şiarlı bir anma etkinliği düzenledi.
Saygı duruşu ve şiirle açılan anma töreni BMG’nin hazırlamış olduğu sinevizyonun gösterimiyle devam etti.

Sinevizyonun ardından BMG adına yapılan açıklamada, “Kaypakkaya ve Dörtleri Birleşik Mücadelemizde Yaşatacağız!” denildi. Açıklamada; “Bugün mirasçısı ve sürdürücüsü olduğumuz Türkiye-Kürdistan devrimci hareketinin ilk tohumları devrimci önderlerimiz Deniz Gezmiş, Mahir Çayan ve İbrahim Kaypakkaya tarafından atıldı. Faşizm, devrimci, yurtsever hareketimizin önderlerini katletti ancak fikirlerini ve mücadelelerini yok edemedi; ardılları miraslarına sahip çıkarak mücadeleyi bugünlere taşıdı” dedi.

Kocaeli

Devrim yolunda ölümsüzleşen yoldaşlarımız İbrahim Kaypakkaya, Haki Karer ve Dörtler’i Kaldıraç olarak yaptığımız etkinlik ile andık. Ser verip sır vermeyen devrimci önder İbrahim Kaypakkaya’nın hayatını anlatan belgeseli izledikten sonra Mayıs şehitlerini sözlerimiz ve şiirlerimizle anarak, devrimci önderlerin bizlere miras bıraktığı devrimci siper yoldaşlığını konuştuk.

Onlara sözümüzdür: Bölgemizde devrimi başaracağız ve halkları özgürleştireceğiz!

Eskişehir

Devrimci önder İbrahim Kaypakkaya, Haki Karer ve Dörtler şahsında devrim ve özgürlük mücadelesinde ölümsüzleşenler Eskişehir’de Polen Gençlik Kültür Evi’nde SGDF tarafından anıldı. Anmada, 17-31 Mayıs Uluslararası Gözaltında Kayıplara Karşı Mücadele Haftası dolayısıyla gözaltında kayıplara karşı yürütülen mücadeleye de dikkat çekildi.
Saygı duruşuyla başlayan anma, devrim şehitlerinin mücadele hayatını anlatan bir sinevizyon gösterimiyle devam etti.

Daha sonra yapılan konuşmalarda, İbrahim Kaypakkaya’yı, Kürdistan devriminin önderlerinden Haki Karer’i ve Amed zindanlarında karanlığa meşale olan Dörtler’in mücadelesinin süreceği kaydedildi.

Hasan Ocak’ın kaybedilmesi ile başlayan Cumartesi Anneleri’nin mücadelesine dikkat çekilen konuşmalarda, “Hasan Ocak, İbrahim Kaypakkaya, Dörtler ve Haki Karer şahsında tüm devrim şehitlerini mücadelemizle anıyoruz” denildi.

Amed

Diyarbakır 78’liler Derneği, İbrahim Kaypakkaya, Ferhat Kuntay, Eşref Anyık, Mahmut Zengin ve Necmi Öner’i Diyarbakır E Tipi Cezaevi önünde andı.

Anma etkinliğine Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği, Mezopotamya Dil Kültür ve Araştırma Derneği, DBP ile HDP katıldı. Kurumlar adına ortak basın metnini Diyarbakır 78’liler Derneği Eş Başkanı Hüseyin Barış okudu.

Urfa

Urfa 78’liler Girişimi, “6 Mayıs’tan 18 Mayıs’a Özgürlük Çizgisinde Buluşuyoruz” panelinde bir araya geldi.

HDP MYK üyesi Celalettin Can, Diyarbakır Cezaevi’nde yaşananları, işkencecileri ve bununla yüzleşmeye dair konuştu. Uygulanan işkencelerle 65 kişinin katledildiğini kaydeden Can, “Diyarbakır Cezaevi değil işkence merkeziydi, yaşananları dünya bilmelidir. Kürtlere neler yapıldığını dünya görmelidir demek için bir araya geldik” dedi.

Kaynak: Evrensel, Sendika.org, Özgür Gelecek, dokuz8, 23 Mayıs 2022

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz