Almanya demiryollarında büyük grev

Almanya Demiryolları İşletmesi (Deutsche Bahn) toplu sözleşme görüşmelerinin yeni turunda ücretlerde yüzde 4,7’lik artış teklif etmişti. İki kademede yürürlüğe girmesi beklenen zam, GDL’i tatmin etmemiş, sendika, “uzun süreli yeni iş bırakma eylemleri düzenleneceğini” duyurmuştu.

GDL yaklaşık 10 aydır devam eden anlaşmazlık boyunca toplam yedi kez greve gitti. Kasım ayında 100 saat sürecek bir greve başlayan sendika, 60 saat sonra grevi sona erdirmişti.

Hükümet kanadından greve tepki

Demiryolundaki grev koalisyon partileri temsilcilerinin tepkisine yol açtı. Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel, “vatandaşın grevi anlayışla karşılamadığını” söyledi. Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) genel başkanlığını da yapan Gabriel, “Grev, yolcuların yanı sıra Alman ekonomisini de vuracaktır” dedi.

Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinin Federal Meclis Frup Başkan Yardımcısı Michael Fuchs, “demiryolu makinistleri sendikasının Alman ekonomisi açısından bir risk faktörüne dönüştüğünü” savundu.

GDL’in 127 saatlik uzun grev kararı almasına DB yönetimini ve hükümet tepki gösterdi. Grevi “ölçüsüz” olarak tanımlayan DB yönetimi, “GDL sadece demiryolu yolcularına ve çalışanlarına değil aynı zamanda Alman ekonomisine ve sosyal partnerliğe zarar veriyor” dedi.

Federal Ekonomi Bakanı ve SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel yaptığı açıklamada, tarafları ciddi olarak görüşmeye ve bir uzlaşma sağlamaya çağırdı. Federal Ulaştırma Bakanı Alexander Dobrindt ise sadece sendikayı eleştirmekle yetindi.

34 bin makinist üyesi olan GDL sendikası daha önce de günlerce süren grevler yapmış ve işverene geri adım attırmıştı.