Fransa Devleti açık savaşta: Halka yaptırımlar, Suudi Prense şeref nişanı

Havaalanı İstemeyen Onbinler Otobanı Kapattı
Fransa’nın Nantes kenti yakınlarındaki geniş bir ormanlık ve tarım arazisine yapılmak istenen havalimanına karşı onbinlerce kişi sokağa çıktı, otobanı kesti.
Fransa’nın Nantes kenti yakınlarında kurulmak istenen yeni havaalanı “Notre-Dame-des-Landes” projesine karşı direnen binler sokağa çıktı. Cumhurbaşkanı François Hollande’ın 11 Şubat’ta yaptığı referandum açıklaması  ve bölgede kalan son 15 yerlinin de tahliye edilmek istenmesi üzerine onbinlerce kişi otobanı kesti.
Fransa’dan Suudi Prense ‘Şeref Nişanı’
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Ortadoğu’daki  katliamcı tecavüzcü çetelere verdiği destek ve idam başta olmak üzere ağır insan hakları ihlalleriyle bilinen Suudi veliaht Prensi Muhammed bin Nayif’e “Şeref Nişanı” verdi. Suudi Arabistan da Fransa Cumhurbaşkanı Hollande’a ‘Krallık Yüksek Nişanı’nı layık görmüştü.
Hollande’ın, Suudi veliaht Prensi Muhammed bin Nayif’i ülkenin en yüksek dereceli sivil nişanı olan Légion d’Honneur ile ‘onurlandırdığı’ ortaya çıktı. Elysée Sarayı’nda şeref nişanı sunulan Suudi prens ve İçişleri Bakanı Bin Nayif’in ziyaretine ilişkin herhangi bir açıklama yapılmamıştı.
Fransa’da, İş Yasası Reformu Yüzbinlerce Kişiyi Sokaklara Döktü
François Hollande’nin iş yasası reformu solcu öğrenciler ve Fransa sendikalarının oluşturduğu birleşik cephenin yoğun muhalefeti ile karşılaştı.
Üniversite ve lise öğrencileri ile sendika üyelerinin de dahil olduğu yüz binler bütün Fransa’da iş reform paketine yönelik protestolara katıldı. En az 90 lise barikatla kapatıldı.
Paris’in merkezindeki Sophie Germain Lisesi girişi düzinelerce çöp bidonundan oluşan barikatla kapatıldı.
Fransa 9 Mart Çarşamba günü iki ayrı grev ile sarsıldı. Metro operatörü SNCF’deki işçiler öğrencileri ve genel işçileri temsil eden sendikalarla birlikte iş bıraktı.
Peki bahsi geçen iş reformu neyi içeriyor?
Fransa sendikaları 9 Mart’ta kabineye sunulması planlanan tartışmalı iş yasası reform paketine karşı öfkeliler. Muhalefet baskısı nedeniyle paketin kabineye getirilme tarihi 24 Mart’a ertelendi.
Reform paketi Fransa’da dokunulmaz olan iş yasalarını köklü değişikliklere açık hale getirecek. Tasarı kapsamında çalışma süresinden ücretli izne kadar her şey müzakereye tabi olacak.
Ülkedeki en büyük iki sendika 9 Mart’ı ulusal eylem günü ilan etti. Kitlesel eylemlere üniversite ve lise öğrencileri de katıldı. Lise öğrencileri sendikası FIDL üyelerine okul sıralarını sokaklara taşıma çağrısında bulundu. Diğer yedi sendika da 31 Mart için ülke genelinde grev ve eylem çağrısı yaptı.
Hükümet neden reform paketini zorluyor?
Hükümet reform paketini savunmak için tıpkı Güney Kore’deki emekçi düşmanı reform paketini dayatan Park Geun-hye hükümeti gibi ülkedeki yüksek işsizlik oranını bahane olarak kullanıyor. İşsizlik oranını düşürme savı ile emek esnekleştirilmeye ve ucuzlaştırılmaya çalışılıyor.
Demiryolu grevi
Demiryolu işçilerini temsil eden dört büyük sendika CFDT, CGT, Sud ve UNSA ortak genel grev çağrısında bulundu. Bu çağrı dört büyük sendikanın 2013 Haziran’ından beri yaptıkları ilk ortak çağrı.
Sendikalar grevi hükümete uyarı olarak niteliyor ve ulaşımın düzgün yapılabilmesi için daha fazla işçinin istihdam edilmesini talep ediyor. SNCF’de kesintiler dolasıyla 2003’ten beri istihdam 25.000 küçültüldü. Sendikalar ayrıca ücretlerin yükseltilmesini ve daha iyi çalışma koşullarının sağlanmasını talep ediyor.
Binler Olağanüstü Hal Yasalarını Protesto Etti
IŞİD saldırılarında 130 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından kasım ayında Fransa’da OHAL ilan edilmiş, Başkan Francois Hollande ise ‘terörist tehdidin hala yüksek bir risk oluşturduğu gerekçesi’ ile Şubat ayında OHAL’in uzatılmasını istemişti.
Binlerce gösterici 12 Mart’ta Paris’te toplanarak OHAL’in uzatılmasını hükümet darbesi olarak niteledi. Cumartesi günkü gösterilere katılanlar arasında anarşistler ve kayıtdışı çalışan göçmen işçiler de dahil olmak üzere birçok farklı grup vardı. Protestocular OHAL yasalarının güvenlik güçlerine çok geniş yetkiler tanıdığını savunuyorlar.
Daha geniş yetkilerle donatılan güvenlik güçleri cami, ev ve işyeri olmak üzere 3.400 mekâna baskın düzenledi, 300 insan ev hapsine mahkum edildi.
Eyleme Filistin destekçisi aktivistler de katıldı.Geçen 6 ay içerisinde onikiden fazla BDS (Boykot, Yatırımların Geri Çekilmesi, Yaptırımlar) eylemcisi hakkında dava açılmıştı.
Kaynak: direnisteyiz3.org