İstanbul, Ankara, Antakya ve İzmir’de Bekir Kilerci, Ali Serkan Eroğlu ve Erdal Eren nezdinde devrimci mücadelede hayatını kaybeden yoldaşlarımız anıldı.
Yoldaşımız, ortağımız Komutan Bekir Kilerci (Burhanettin Akdoğdu), 13 Aralık 1997 yılında Ankara Terörle Mücadele Şubesi’nde işkencede katledildiğinde, yoldaşlarına ve sınıfına, şiirleri, öyküleri ve kavgasıyla bir yaşam bıraktı.
Yoldaşımız, ortağımız Ali Serkan Eroğlu, 24 Aralık 1997’de, polisin muhbirlik teklifini kabul etmediği için okulunun tuvaletinde asılarak katledildiğinde, gençti, onurluydu. İnsanların yaşamına bilgiyle, sevgiyle, umutla sızan biriydi. İnsan olmanın çığlığı oldu.
Ortaklarımız için İstanbul, İzmir, Ankara, Antakya’da anma etkinlikleri düzenlendi. Bekir Kilerci için 13 Aralık’ta Bandırma’da, Ali Serkan Eroğlu için 24 Aralık’ta Tire’de mezar başı anmaları yapıldı.
Bekir Kilerci ve Ali Serkan Eroğlu kavgamızda yaşıyor!
Kaldıraç dergisi İstanbul bürosunda yapılan anma öncesinde, Ekim Devrimi’nin 101. yılına ithafen Abbasağa Parkı’na Ekim Devrimi konulu görseller yapıştırıldı. Anma, tüm devrimciler nezdinde yapılan saygı duruşuyla başladı. Daha sonra Bekir Kilerci’yi anlatan belgesel gösterimi izlendi. Propaganda video-eylem grubunun Bekir Kilerci’nin “Kibrit Meselesi” öyküsünden hazırladığı video seyredildi. Video, salonda okunan şiirlerle tamamlandı. Kaldıraç temsilcisinin; bu sisteme, baskıya, aşağılanmaya karşı insan olarak kalabilmenin tek yolunun direnmekten, devrimci olarak yaşamaktan geçtiğini vurgulayan konuşmasından sonra Bekir Kilerci’nin öykülerinden ‘Mustafa’yı Isıtmak İçin’den düzenlenmiş tiyatro oyunu ilgiyle izlendi.
AKA-DER Sarıgazi, Gazi, Kadıköy, Maltepe Şubelerinde anma etkinlikleri düzenlendi. Alibeyköy’de ‘Komutan Bekir Yaşıyor Anadolu Savaşıyor’ pankartı ile meşaleli yürüyüş yapıldı. Aydos’ta yapılmak istenen sokak anmasına polis saldırısı oldu, 6 okurumuz gözaltına alındı.
“Dünyayı değiştirmek, gerçeği değiştirmek irade işidir”
Ankara Düşkapanı Sahnesi’nde yapılan anma, Bekir Kilerci’nin Savaşçının Türküsü kitabındaki “Resim” adlı öykünün tiyatro temsiliyle başladı. Oyunun ardından Nâzım Hikmet’in “Kan Ter İçinde” şiiri okundu.
“Devrettikleri isyan bayrağı aydınlık yarınlara bir adım daha yaklaştırıyor” denilerek Bekir Kilerci ve Ali Serkan Eroğlu nezdinde tüm devrim şehitleri için saygı duruşu ile devam eden anmada Kaldıraç dergisi adına Yusuf Bahtiyar Özkan tarafından konuşma yapıldı. Özkan, 101. yılını yaşadığımız Ekim Devrimi’ni yaratanlara selâm göndererek başladığı konuşmasında, bugün yaşadığımız koşullarda örgütün ve örgütlü mücadelenin gereklerine vurgu yaptı. Özkan; “Örgütlü olmak demek cesur olmak demektir. Gerçeği anlayabilmek, kabullenmek ve onunla yüzleşebilmektir cesaret. Bu yüzleşmeyi yapmadan, alışkanlıklarımızdan kurtulmadan mücadelemizi sürekli bir atılganlıkla yürütmek mümkün değildir. Biz bir an için hevesi kabarıp, bu insanlık tarihi kadar eski özgürlük ve komünizm mücadelesini sonuna kadar sürdüremeyiz. Biz daha derinden gelen, daha oturmuş bir enerji ile sürekli mücadeleyi sürdürür ve yükseltebiliriz. Elbette ‘gerçeği’ değiştirmek için buradayız. Dünyayı değiştirmek, gerçeği değiştirmek irade işidir. İrade, aynı zamanda bu yolun dikenli ve uzun olmasına da dayanıklılık demektir. Yoldaşlardan aldığımız ve her gün yeniden öğrenmeye çalıştığımız bu iradeyi, morali, iddiayı içinden geçtiğimiz şu günlerde ve önümüzdeki dönemlerde gelişecek hareketlilikleri öngörerek yeni 15-16 Haziran’lar, Gezi’ler için daha da çelikleştirmeliyiz. Çelikleştirmeliyiz ki bu irademizi, örgütlülüğümüzü, örgütümüzü yeni Ekim’leri ve Küba’ları yaratabilelim” dedi. Katılan dost kurumların selâmlanmasının ardından Grup Liberte’nin söylediği marşlarla anma etkinliği sonlandırıldı.
Tuzluçayır’da ise önce mahalle içinde ajitasyon ve sloganlara yürüyüş yapıldı, daha sonra Tuzluçayır Meydanı’nda anma programı gerçekleştirildi. Örgütleme çağrısı yapılan anmada; “İnsanlık tarihini, örgütlenerek kaderini ellerine almaya karar veren işçiler, emekçiler, halklar yazacaktır” denildi.
Şimdi ve daima
İzmir TÜMTİS Şubesi’nde yapılan anma programı saygı duruşu ile başladı. Ardından sinevizyon izlendi ve Bekir Kilerci’nin “Kibrit Meselesi” öyküsünden hazırlanan kısa film seyredildi. Bekir’in ve Ali Serkan’ın şiirleri okundu. Serkan’ın mücadelesini bugün de fakültelerde, kampüslerde sürdüren yoldaşlarımız adına Kaldıraç’tan öğrenciler konuşma yaptı.
Kaldıraç adına yapılan konuşmada; “Kapitalizm kendi varlığı için gerekli olanı bize ihtiyacımız olanmış gibi sunmaya çalışır. Ama ne yaparlarsa yapsınlar, insana dair olanı yok etmeye güçleri yetmemektedir. Kurtuluşumuzun tek yolu örgütlenmektir. Mesele inandığımız şey uğruna ne yapmak istediğimiz ve adım atmaktan imtina etmemek meselesidir. Gezi, yılların verdiği birikimin sonucudur ve bugün de bu birikim mevcuttur. Nihaî zafere ancak hep birlikte adım atarak ulaşabiliriz” denildi. Son olarak; “Kurtuluşumuz devrimci sosyalizm mücadelesindedir. Bu çağ sırtımızdan geçinen asalakların son çağıdır. Onlar da biliyor ki; bu baskı ve zulüm onları ayakta tutmaya yetmeyecek. Örgütleneceğiz, örgütleyeceğiz ve korkularını gerçeğe çevireceğiz” sözleriyle anma sonlandırıldı. Anmada, Grup Yorum Korosu ezgileriyle, Partizan ve İHD konuşmalarıyla “Devrimci Dayanışmayı Yükselteceğiz!” vurgusu yaptılar.
Yolunuz yolumuzdur!
Antakya AKA-DER Şube ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen anma; Bekir Kilerci, Ali Serkan Eroğlu ve Erdal Eren şahsında tüm devrim şehitleri adına gerçekleştirildi. Kaldıraç temsilcisinin konuşmasının ardından etkinlik sinevizyon gösterimi ve şiirlerle devam etti. Anma etkinliği, Kaldırım Müzik Topluluğu’nun müzik dinletisi ile sona erdi.