ABD Dışişleri’nden yapılan açıklamayla, ABD, Rusya ile Suriye’de ateşkes için yürüttüğü görüşmeleri askıya aldığını duyurdu.
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü John Kirby, yaptığı açıklama ile Rusya ile yürütülen ve Suriye’de çatışmaları sonlandırmayı amaçlayan görüşmelerin askıya alındığını açıkladı. Kirby, Rusya’yı taahhütlerini yerine getirmemekle suçladı ve “Amerika Birleşik Devletleri düşmanlıkların durdurulmasını sağlamak için Rusya ile kurulan ikili iletişim kanalını askıya alıyor” dedi. Kirby bu kararı alırken zorlandıklarının altını çizdi.
Rusya: ABD stratejik istikrara tehdit oluşturuyor
Öte yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, nükleer silah yapımında kullanılabilecek düzeyde zenginleştirilmiş fazla plütonyumu imha etmek için ABD’yle yapılan anlaşmayı askıya aldı.
2000 yılında imzalanan anlaşmanın askıya alındığı kararda, “ABD’nin, Rusya’ya karşı giriştiği dostane olmayan hamlelerle stratejik istikrara tehdit oluşturduğu” belirtildi.
Rusya’nın da bu duruma karşı “acil güvenlik önlemleri” alması gerektiği belirtildi.
Anlaşmaya göre her iki taraf da, 34 ton zenginleştirilmiş plütonyumu reaktörlerde yakarak yok edeceklerdi. ABD Dışişleri Bakanlığı, toplam 68 ton plütonyumun “yaklaşık 17 bin nükleer silah” yapmaya yeteceğini belirtmişti. Taraflar 2010’da da anlaşmayı tekrar imzalamışlardı.
ABD’nin tartışmalı geri dönüşüm yöntemi
Rusya Devlet Başkanı Putin, Nisan ayında ABD’nin plütonyumu yok etme taahhüdünü yerine getirmediğini söylemişti.
Putin, Washington yönetiminin bunun yerine plütonyumun yeniden nükleer silahlarda kullanılmasını sağlayacak bir geri dönüşüm yöntemi kullandığını belirtmişti.
ABD ise iddiayı reddetmiş ve plütonyumu yok etmek için kullandıkları yöntemin anlaşmayı ihlal etmediğini vurgulamıştı.
Rusya’nın anlaşmayı askıya alma kararını Suriye’deki hava bombardımanı izledi ve iki ülkenin Ortadoğu’daki çıkar çatışması gerginliği artırdı.
Rusya nükleer silah envanterini modernize etmeye de başlamıştı.
Kaynak: direnişteyiz, 3 Ekim 2016