Dilek’in hesabı sorulacak!

Dilek Doğan’ı öldüren tutuksuz sanık polis Y.M. davaya katılmadı. Eylem yasağından yargılananların davaya gelmeyince suçlu sayıldığı, barış isteyen akademisyenlerin bildiri imzaladıkları için tutuklu yargılandığı Türkiye Cumhuriyeti’nde polisler, devletin sınıf savaşımındaki tutum alışını açıklarcasına davalarda korunup kollanmaya devam ediliyor. Davaya bunun dışında; Dilek Doğan’ın avukatları ve ailesi ile polis Y.M.’nin avukatları, CHP milletvekilleri Hilmi Yarayıcı ve Gamze İlgezdi ile sanatçı Pınar Aydınlar ve Berkin Elvan’ın ailesi de katıldı.

Duruşma öncesi adliyenin çevresi yine polis tarafından abluka altına alındı. Adliye önünde bekleyenlere müdahale eden polis, 10’a yakın kişiyi gözaltına aldı.

Doğan ailesinin avukatı Cemal Yücel, telsiz kayıtlarını hatırlatarak “45 dakika ambulans beklenmiş. Yani adeta Dilek’in ölmesi beklenmiş. Ailesi adeta çırpınarak, polislerle dövüşerek Dilek’i hastaneye yetiştirmeye çalışmış.” dedi.

 

Ne Olmuştu?

İstanbul Emniyeti Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü polisleri, Doğan ailesinin evine 18 Ekim 2015’te baskın düzenlemiş, Dilek Doğan polis Y.M.’nin silahından çıkan kurşunla vurulmuştu. Dilek tedavi gördüğü Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 25 Ekim’de hayatını kaybetmişti. Sonrasında, memleketi Maraş Afşin’de toprağa verilmişti. 25 yaşındaki Dilek Doğan Maraşlı Kürt ve Alevi bir ailenin çocuğuydu, Akmerkez’de bir mağazada çalışıyordu.

Sanık polis memuru Y.M. hakkında, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, ”kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi” suçundan 20 yıldan 26.5 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlandı.

17 Şubat’ta görülen davanın ilk duruşmasında mahkeme heyeti, avukatların ve ailenin sanık polisin tutuklu yargılanması taleplerini reddetti.

 

Adalet: Katliamları Haklı Çıkarmak

Dilek Doğan’ın ölümüne yol açmaktan yargılanan polis memuru Y.M.’nin mesai arkadaşı, ağabey Mehmet Doğan’ı suçladı. Polis Gökhan Dumanlı, Mehmet Duman’ın küfredip canlı bomba olmak istediğini itiraf ettiğini öne sürdü. Görüntülerden de anlaşıldığı gibi Dilek’in vurulması konusunda şüphe yokken, davada Dilek Doğan’ın kardeşi Mehmet Doğan’ın polise hakaret edip etmediği bolca tartışıldı. Davanın gündemi bu konu haline getirilmeye çalışılınca, mahkemede gerginlik yaşandı.

Tanıkların ardından söz alan Doğan ailesinden avukatı Cemal Yüksel, sanık polisin her an kaçabileceğini bu yüzden tutuklanmasını istedi. Yüksel, “İnsanlar bize soruyor, ‘Bu adam, adam öldürmekten yargılanmıyor mu?’diye. Baklava çalan çocuklar, cumhurbaşkanına hakaret edenler vs. tutuklanıyor. Bu adam neden tutuklanmıyor? Biz bu soruya cevap veremiyoruz. Mahkemeler polis yargılamalarında açıkça taraf tutuyor.” dedi.

Kararını açıklayan mahkeme heyeti ise duruşma sırasında çıkan gerginliği gerekçe göstererek, duruşmanın güvenliğinin kalmadığı iddiasıyla duruşmaların kapalı yapılmasına karar verdi. Kararın ardından salonda “Dilek için adalet istiyoruz”, “Dilek’in hesabı mahşere kalmayacak” sloganları atıldı.

Mahkeme heyetinin duruşmaların kapalı görülmesi kararı alması, salonda gerginliğe yol açtı. Salona giren polisler, aralarında Doğan’ın kardeşleri Mehmet, Emrah ve Mazlum Doğan ile aile avukatları Barkın Timtik ve Günay Dağ’ın da olduğu 20’ye yakın kişiyi gözaltına aldı.

Avukatlar daha sonra serbest bırakıldı. Davanın devamı 30 Mayıs’ta görülecek.

Direnisteyiz.org, imc.tv