Tepkiler üzerine Facebook her iki hesabı yeniden aktif hale getirdi. Yorumcular, söz konusu gelişmenin, sosyal medya platformlarıyla hükümetler arasında yapılan anlaşmaların ifade özgürlüğüne ne derece etkisi olabileceğine bir örnek teşkil ettiğini dile getiriyor.
Facebook ile İşgal Devleti arasında yapılan anlaşma; İsrail’in Filistin’e yönelik apartheid politikalarını da meşrulaştırırken, İsrail’in son bir kaç ayda Filistin topraklarında sosyal medyada ‘nefreti körükleyen’ paylaşımlar yaptıkları iddiasıyla gözaltına aldığı 400 Filistinliyi de hatırlamak gerekiyor. Bunlar arasında Facebook’ta şiir paylaştığı için gözaltına alınanlar dahi var.
İsrail’de yayınlanan bir raporda, teknoloji ve sosyal medya şirketleriyle yapılan anlaşmalarda Filistinlilerin yaptıkları paylaşımların yakın takibe alındığı ve ‘sakıncalı’ bulunanların engellendiği, ancak İsrailli kullanıcılar tarafından yapılan benzer paylaşımlara göz yumulduğu da belirtiliyor.
Facebook ve İsrail hükümeti arasında varılan anlaşmanın açıklanmasından kısa bir süre sonra, İsrail Adalet Bakanlığı, Filistinlilere ait 158 hesabın kapatılması için Facebook’a başvurduklarını açıklamıştı. Facebook, İsrail’in taleplerinin %95’ini yerine getirmişti.
Kaynak: direnişteyiz, 10 Eylül 2016