Anlaşma öncesi, Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri – Halk Ordusu (FARC-EP) 52 yıllık mücadele tarihindeki 10’uncu konferansını yüzlerce gerillanın katılımıyla gerçekleştirerek Kolombiya Devleti ile barış anlaşmasını üyelerinin onayına sundu. 1 hafta süren ve 24 Eylül’de sonlandırılan Gerilla konferansı ilk kez 1000’den fazla konuğun katılımıyla ve basına açık gerçekleştirildi.
Konferansta konuşan “Timoçenko” lakaplı, Timoleón Jiménez kod adlı FARC-EP önderi Rodrigo Londoño Echeverri, “Mücadelemizden şüphe duyanlar, buraya gelin ve yeni bir ülkeyi, Kolombiyalıların çoğunluğunun hayal ettiği bir ülkeyi yaratmak için her şeyimizi verme isteğimizi hissedin” diye konuştu. “Kolombiya’nın kaderi sizin ellerinizde” diyen Timoçenko, “en büyük memnuniyetin barışı elde etmek olacağını” belirtti.
Konferansta yapılan oylamada 200 FARC delegesinin tamamı anlaşma lehinde oy kullandı ve örgütün silah bırakarak siyasal mücadeleyi sürdürmesi kararı alındı. Örgütün, Devrimci Silahlı Güçler olarak düzenlenen son toplantısında, silahların gelecek altı ayda Birleşmiş Milletler (BM) destekli gözlemcilere teslim edilmesi ve seçimlerde nasıl yer alacağına dair yol haritasının ele alındığı kaydedildi.
Marksist-Leninist gerilla örgütü FARC, Kolombiya hükümetiyle savaşına 1964 yılında başlamıştı. Latin Amerika’nın en uzun süren silahlı mücadelesi ve iç savaşı esnasında, 220 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor. Diğer gerilla grupları ve sağcı paramiliterlerin de dâhil olduğu savaşta, yaklaşık 5 milyon kişi de evini terk etmek zorunda kaldığı belirtiliyor.
FARC silahsız siyasi mücadeleye başlayacaktı
Kolombiya’nın Cartagena kentinde 25 Eylül’de imzalanan anlaşma ile FARC silahlı mücadeleyi bırakacak ve parlamentoda temsil edilecek bir siyasal hareket haline gelecekti. FARC’ın şu anda yedi bine yakın savaşçısı bulunuyor.
Yaklaşık 300 sayfalık anlaşmaya göre gerillalar, Birleşmiş Milletler gözetiminde altı ay içinde silahlarını teslim edecekti. FARC için 268 koltuklu Kongre’de, iki seçim döneminde kontenjan belirlenmesi, ayrıca örgüt üyelerinin hükümet tarafından silahlı saldırılardan korunması da anlaşma maddeleri arasındaydı.
2012’de çerçeve planları oluşturulan gizli anlaşma da ülkenin siyasi ve ekonomik geleceğine yönelik olarak pek çok karar bulunmaktaydı. Toprak reformu yapma sözü veren hükümet, köylülerin toprak işletebilmesine ve kredi alabilmesine olanak tanıyacaktı.
Öte yandan eski Kolombiya Devlet Başkanı Alvaro Uribe, anlaşma karşıtı bir muhalefet örgütleyerek görüşmeleri engellemeye çalıştı. 2002-2010 arasındaki Uribe döneminde yoksul köylülüğün mücadelesine karşı paramiliter gruplar oluşturulmuş ve bu yolla halk üzerinde baskı oluşturulmuştu. Ülkenin ikinci büyük şehri Medellin’de valilik yaptığı dönemde babası FARC-EP gerillaları tarafından öldürülen Uribe, aynı zamanda şehrin en zengin toprak sahiplerinden birisi. Uribe, Venezuela muhalefet lideri Leopoldo Lopez’le de ‘yakın dost’.
Kolombiya’nın 2. büyük gerilla hareketinden barış anlaşmasına dair açıklama
Kolombiya’nın ikinci büyük solcu gerilla örgütü olan Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN), hükümetle barış anlaşması imzalayan Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri’ne (FARC) ‘yasal siyaset hayatında’ başarılar dilemişti.
ELN lideri Nicolas Rodriguez Bautista, örgüt adına yaptığı açıklamada FARC üyelerine hitaben “Hepinize yasal bir siyasi örgüt ya da hareket olma yolculuğunuzda en içten başarı dileklerimizi sunarız” ifadesini kullanmıştı. Kolombiya’nın geleceğinde savaş olmasını istemediklerini kaydeden Bautista, ELN’nin hükümetin barışa olan bağlılığına güvenmediğini ve henüz bir barış anlaşması yapmayı düşünmediklerini kaydetti. ELN lideri, FARC ile devrim mücadelesinde yan yana durmaya devam etmeyi umduklarını kaydetti.
Referandum’da düşük katılımla ‘hayır’ kararı çıktı
Anlaşmanın yürürlüğe girebilmesi için referandumda onaylanması gerekiyordu.
Katılım oranının yüzde 37 gibi çok düşük bir oranda kaldığı referandumda 13 milyon seçmen oy kullandı. Anlaşmaya “hayır” diyenlerin sayısı, “evet” diyenlerden yaklaşık 63 bin fazla oldu.
Anlaşmanın reddedilmesinin ardından barış sürecinin geleceği belirsiz.
Santos: Barış için mücadeleye devam edeceğiz
“Timoşenko” olarak bilinen FARC lideri Timoleon Jimenez de, savaşa son getirmeye kararlı olduklarını açıkladı.
FARC, referandum öncesinde de mağdurlara tazminat ödeyeceğini duyurmuştu.
Referandumun sonucu, “anlaşmadan başka bir B planı yok diyen” Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos açısından büyük darbe olarak görülüyor.
Sonuçların açıklanmasının ardından halka seslenen Santos, mevcut ateşkesin hâlâ yürürlükte olduğunu söyledi ve “Pes etmeyeceğim” dedi.
Santos müzakerecilere, Küba’ya giderek FARC liderleriyle bir sonraki adımı konuşmaları emrini verdiğini de belirtti.
FARC’tan Referandum Açıklaması
Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, televizyondan canlı yayınlanan konuşmasında halkın “hayır” cevabını ve yenilgiyi kabul ettiğini açıkladı.
Santos, barışı aramaya devam edeceğini belirterek, FARC ile 4 yıl boyunca barış görüşmelerini sürdüren müzakere ekibini örgüt liderleri ile yeniden görüşmeleri için hemen Küba’ya göndereceğini bildirdi.
Santos, ayrıca barış anlaşmasına “hayır” görüşünü savunanların lideri eski Devlet Başkanı Alvaro Uribe dahil ülkedeki diğer kesimlerle yeniden müzakerelere başlamaya bugünden itibaren görüş alışverişi yapacağını duyurdu.
Santos, “Bu oylama, Kolombiya’nın istikrarını etkilemeyecektir. Vazgeçmiyorum. Görevimin son dakikasına kadar barışı aramaya devam edeceğim” dedi.
FARC tarafından da görüşmelere devam etme sinyali geldi. Örgütün sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Kalplerimizdeki sevgi çok büyük. Sözlerimizle ve eylemlerimizle barışa ulaşabiliriz” ifadesine yer verildi.
“Zaferimiz Barış Olacak”
Kolombiya’da halk oyuna sunulan barış anlaşmasının ret oyu almasının ardından FARC-EP yazılı bir açıklama yayımladı.
Açıklama şöyle:
“Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC-EP), nefret ve hınç yayan yıkıcı gücün, Kolombiya halkının fikrini etkilemesinden derin üzüntü duymaktadır.
Bugün ortaya çıkan sonucun, politik bir hareket olarak görevimizin hâlâ daha büyük olduğunu ve istikrarlı ve kalıcı bir barış için daha güçlü olmamızı gerektirdiğini biliyoruz.
FARC-EP barış arzusunu sürdürmektedir ve geleceğin inşasında silah olarak sadece sözün kullanılması doğrultusundaki isteğini pekiştirmektedir.
Bize güvenen ve barışı hayal eden Kolombiya halkına.
Zaferimiz barış olacak.”
Kaynak: direnisteyiz3.org, diken.com.tr