Gezi’nin üçüncü yılında: Direnişe devam!

29 Mayıs Abbasağa Parkı:
“Bir aradayız, Buradayız!”
Gezi Direnişi’nin yıldönümünde geçen yıl olduğu gibi bu yılda da anma için bir park etkinliği organize edildi. 29 Mayıs Pazar günü Beşiktaş Abbasağa Parkı’nda Taksim Dayanışması tarafından organize edilen etkinlik öğlen toplanmaya başlayıp gece geç saatlere kadar devam etti.
“Bir aradayız, buradayız” sloganıyla düzenlenen etkinlik atölyelerle başladı. Sergi ve açılan standlar ilgi gördü. Gezi’de yaşamını yitirenlerin ailelerinin de katıldığı anma, tiyatro sanatçısı Murat Akdağ’ın Gezi Direnişi’ni anlatan tek kişilik oyununu sergilemesiyle başladı.
Yaklaşık bir saatlik oyun gösterimi sonrası Taksim Dayanışması’ndan Ahmet Kaya’nın moderatörlüğünde forum başladı. Forumda ilk sözü alan barış bildirisine imza attığı için tutuklanan ve daha sonra serbest bırakılan akademisyenlerden Muzaffer Kaya, Barış için Akademisyenler’in attıkları imzayla farkında olmadan Gezi’yi çağırdıklarını dile getirerek, cezaevinde oldukları sürede kendileri için tutulan özgürlük nöbetlerinde ve davalarının görüldüğü gün dayanışmaya gelenlerin desteğiyle tekrar Gezi ruhunu hissettirdiklerini ifade etti.
Taksim Dayanışması’ndan Mimar Mücella Yapıcı da “Artık yirmişer yirmişer, yüzer yüzer vuruluyoruz,  artık kentlerimizin parkları yıkılmıyor, kentlerimiz içinde insanlar varken vuruluyor; Sur, Cizre,  Nusaybin’de…  Artık kentlerimiz tamamen satılıyor; ama mücadeleye de devam edeceğiz” dedi.
Forumda Gezi Direnişi’nde yaşamını yitirenlerin ailelerinin yaptıkları konuşmalarda 3 yıldır adaletin sağlanamadığı ve adalet arayışının sürdürüleceğini belirterek çocuklarının davaları için kamuoyu yaratılması çağrısında bulunuldu.
Ardından Ferhat Tunç, Pınar Aydınlar’ın da aralarında bulunduğu sanatçı ve grupların konserleri ile etkinlik geç saatlere kadar sürerken, 31 Mayıs’ta Gezi Parkı’nda yapılacak eyleme çağrı ile sona erdi.
31 Mayıs Gezi’nin 3. Yıldönümü
Gezi’nin ardından geçen direniş ve eylemliliklerle dolu üç yıl ardından, bu yıl da yeni gündemler ve her zamanki direniş ruhuyla; yıldönümünde, 31 Mayıs’ta sokaklara çıkıldı:

Taksim
Gezi Direnişi’nin yıldönümü nedeniyle Taksim Dayanışması öncülüğünde saat 19.00’da Gezi Parkı’nda “Bir aradayız buradayız” sloganıyla yapılacak açıklama öncesi, Gezi Parkı ve Taksim Meydanı polis ablukasına alındı.
Taksim Dayanışması’nın çağrısıyla Gezi Parkı’na gitmek isteyenler, İstiklal Caddesi’nde toplandı. Mimarlar Odası; 31 Mayıs’ta, saat 19:00’da Gezi Parkı’nda basın açıklaması yapacaklarını duyurmuştu; ancak Gezi Parkı ve Taksim anıtı çevresi polis barikatlarıyla kapatıldı.
“Bu Daha Başlangıç Mücadeleye Devam”
Taksim Dayanışması bileşenleri ve siyasi parti yöneticileri, Makine Mühendisleri Odası önünde biraraya gelirken, Mis Sokak’tan ve Galatasaray Lisesi önünden de açıklamanın yapılacağı alana yürüyüş düzenlenmek istendi. Taksim sokaklarından “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganları yükselirken, polis yürüyüş yapmak isteyen grupları ablukaya aldı. Polis ablukası oturma eylemi ile protesto edildi.
Polisin ablukayı kaldırması sonucu açıklamanın yapılacağı Fransız Kültür Merkezi önüne geçildi ve burada basın açıklaması okundu. Taksim Dayanışması adına konuşan Mücella Yapıcı, Taksim Meydanı’nın ve Gezi Parkı’nın kapalı olmasına tepki gösterdi.
Taksim Dayanışması adına Mücella Yapıcı basın açıklamasından bölümler okudu: “Suruç’ta, Diyarbakır’da, Ankara’da, İstanbul’da, Bursa’da patlayan bombaların, yaşatılan katliamların, komşularımızla yaratılan savaş ikliminin, iş cinayetlerinin, kiralık işçiliğin, taciz ve tecavüz ortamının, kadın cinayetlerinin, ihalelerin, rüşvetlerin, komisyonların, rantın, HES’lerin, orman katliamlarının, siyasal İslam dayatmalarının, diktatörlük yöneliminin yarattığı kakafonik ortama rağmen, berrak ve duru bir sesle direnişin ve umudun şarkısı her yerden duyulmaya devam edecek” dedi.
“Gezi’nin de direnişin olduğu her yerde umudu diri tutanların dillerinden düşmeyeceğini artık herkes biliyor” denilen açıklamada, Gezi Direnişi’nde yaşamını yitirenler de anıldı: “Mehmet Ayvalıtaş, Ethem Sarısülük, Abdullah Cömert, Ali İsmail Korkmaz, Haşan Ferit Gedik, Medeni Yıldırım, Ahmet Atakan ve Berkin Elvan nasıl ki, bizlerden ayrıldıkları yaşta kalacak ve nasıl ki onları hep o gülen yüzleri ve kararlı direnişleri ile hatırlayacaksak; işte Gezi de bu gençler gibi yaşlanmayacak.”
Basın açıklamasının ardından eylem sona erdi. Kitle Galatasaray Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Bu esnada kitle sık sık, “Taksim bizim İstanbul bizim”, “15’inde bir fidan Berkin Elvan” ve “Ali İsmail Korkmaz ölümsüzdür” sloganları attı.
Eylemcilerin dağıldığı esnada bir grubun attığı slogan üzerine polis müdahalede bulundu. Kısa süreli arbede yaşandı.
Ankara
Gezi Direnişi 3. yıldönümünde Gezi’de hayatını kaybedenler Ankara’da da anıldı. “Ethem’in ailesi ve yoldaşları” adıyla biraraya gelen çok sayıda siyasi parti Yüksel Caddesi’nde toplandı.
Yapılan yürüyüşün ardından Sakarya Caddesi’nde yapılan açıklamada basın metnini okuyan Murat Can Çoban, 3 yıl önce Gezi Parkı’nın talana açılmasına karşı bir avuç insan tarafından başlayan inatçı direnişin Türkiye’nin tüm illerine yayılan bir halk isyanına dönüştüğünü söyledi.
Ortak bir program etrafında birleşilemediği, örgütsel bir karakter kazanamadığı için Gezi’nin toplumsal bir harekete dönüşemediğini belirten Çoban, “Ama o artık hiçbir şeyin eskisi gibi yürüyemeyeceğinin tarihe düşülmüş görkemli bir şerhi olarak hak ettiği yeri aldı” dedi.
Çoban, “Şimdi o günlerden daha karanlık bir tabloyla boğulmak isteniyoruz. Fakat biliyoruz ki en karanlık anlardan fışkırır hayat aydınlığı, renkleri. Şimdi Haziran’daki o anlamları kana kana içmeye, çoğaltmaya dün olduğundan daha fazla ihtiyaç duyuyoruz. Gezi’nin var ettiği değerler hala ayakta” diye konuştu.
İzmir
İzmir emek ve demokrasi güçleri, Gezi Direnişi’nde devlet tarafından katledilenleri anmak için Gündoğdu Meydanı’nda basın açıklaması düzenledi.
Açıklamada, “Eşitlik, özgürlük, adalet, daha fazla Gezi daha fazla direniş” yazılı pankart taşınarak, sık sık “Onlara sözümüz barış olacak ” ve “Gezi’ye selam direnişe devam” sloganları atıldı.
Devrim şehitleri ve mücadelede yitirilenler anısına yapılan saygı duruşunun ardından grup adına TMMOB Yöneticisi Melih Yalçın açıklama yaptı.
“Eşitlik, adalet ve özgürlük için; daha fazla Gezi daha fazla direniş” sözleriyle biten açıklamanın ardından, yaşamını yitirenler için denize karanfiller bırakıldı.
Direnisteyiz.org
Adana
Gezi Direnişi’nin 3.yılında HDK ve KESK’in çağrısıyla saat 18.00’de Atatürk Parkı’nda basın açıklaması düzenlendi. Basın açıklamasının ardından halaylarla eylem sonlandırıldı.
Antakya
Gezi Direnişi’nin yıldönümünde 31 Mayıs günü, ortak bir anma yapıldı, 3 Haziran’da da Abdullah Cömert’in vurulduğu yerde anma etkinliği gerçekleştirildi