Sendika tarafından greve çıkma nedenleriyle ilgili yapılan açıklamada güvencesiz çalışma koşulları, cinsiyet eşitsizliği, reel ücret düşüşü ve statüye bağlı ücret farklılıkları dikkat çekiyor. Yapılan açıklamada yer alan bazı bilgiler şöyle:
* Akademide 75 bin personelin geçici iş sözleşmesine tabi olarak çalıştırılıyor. Bunların 21 binin sözleşmesinin sıfır saat üzerinden yapılıyor.
* Erkek ve kadın akademisyenler arasında ortalama ücret farklılıklarının yüzde 12.6’ya ulaştı.
* 2009’dan bu yana reel ücretlerin yüzde 14.5 düşmesine rağmen UCEA tarafından yüzde 1.1 ücret artışı öneriliyor.
* Üniversitede yönetici düzeyde çalışan akademisyenlerin, statü yönünden ortalama bir akademisyene göre 6.4 kat daha fazla ücret alıyor.
UCU Genel Sekreteri Sally Hunt, yaptığı açıklamada geçtiğimiz yıl rektör ve rektör yardımcılarına verilen yüzde 5.1 ücret artışının yanında kendilerine önerilen yüzde 1.1’lik artışı bir hakaret olarak gördüklerini belirtirken, sendika üyelerinin ücret, eşitsizlik ve güvencesizlik konusunu daha fazla tolere etmeyeceklerini ifade etti.
Sendika ayrıca herhangi bir anlaşmaya varılmaması halinde tanıtım günleri, mezuniyet seremonileri ve kayıtları etkileyecek şekilde eylemliliklerinin devam edeceğini ve sonbaharda da bir boykot örgütlenmeye hazırlanıldığını belirtti.
2006’da kurulan UCU, 116 bin üyesi ile dünyadaki en büyük yükseköğretim sendikası.
Kaynak: İşçi Gazetesi