Budapeşte’de 15 Mart’ta düzenlenen hükümet karşıtı mitinge onbinlerce kişi katıldı ve internet kullanımından vergi alınmasını öngören yasa tasarısına karşı yapılan 2014 yılındaki yürüyüşten beri düzenlenen en büyük protesto gösterisi gerçekleştirildi.
950 demokratik kitle örgütünün katıldığı mitinge yaklaşık 80.000 kişinin katıldığı tahmin ediliyor. Mitingde konuşan lise müdürü Istvan Pukli, “Böyle görkemli ve uzun soluklu grevler düzenlediğimiz takdirde hükümet halkı karşısına almaya cesaret edemez” dedi.
Pukli ayrıca “Macaristan’ın geleceği ve kendi (eğitim) hakları üzerine konuşan” kişiler hakkında son 6 yıldır hükümet tarafından yürütülen saldırılar için Başbakan Viktor Orban ve Cumhurbaşkanı Janos Ader’i özür dilemeye çağırdı.
30 Mart’ta Tanitanek Hareketi tarafından düzenlenen eyleme de birçok öğretmen katıldı. Ülke genelinde eyleme katılan yaklaşık 250 okulda eğitime 1 saatliğine ara verildi. Bu süre içerisinde öğrenciler ve veliler okul binası etrafında el ele tutuşarak öğretmenlere destek verdi.
Grevin organizatörlerinden Teleki Blanka Lisesi Müdürü İstvan Pukli, hedeflerinin, en önemli problemlerin çözümü için teklif ettikleri 12 maddenin hükümet tarafından kabul edilmesi olduğunu söyledi.
Öğretmenler daha fazla değiştirilmeden ders kitaplarını kendilerinin seçmesi, öğrenciler üzerindeki ders yükünün azaltılması, Macaristan’daki Roman öğrencilerin dezavantajlı konumunu gidermek için “21. yüzyılın taleplerine göre belirlenmiş” eğitim ve entegrasyon programlarının başlatılmasını istiyorlar.
ABD: Hemşireler Bir Haftalık Greve Başladılar
Kaiser Los Angeles Tıp Merkezi’nde çalışan hemşireler 15 Mart Salı günü bir hafta sürecek greve girdiler. Kaiser tesisi önünden başlayan yürüyüşe yaklaşık 500 hemşire katıldı.
Kaiser Los Angeles Tıp Merkezi başhemşiresi Patti Clausen hemşireler olarak ücret artışı talep ettiklerini ve şimdiki ücretlerinin Güney Kaliforniya’da çalışan meslektaşlarına göre yüzde 15 daha düşük olduğunu belirtti. Açıklamada ayrıca, “hepimiz ücretlerimizin daha iyi olmasını istiyoruz ancak daha da önemlisi hasta güvenliği ve yeterli sayıda personel alımının sağlanmasını istiyoruz,” diye belirtildi.
Pakistan: Dokuma İşçisi Kadınlar Sopalarıyla Kapıya Dayandılar
Pakistan Faisalabad’da DCO fabrikasında çalışan dokuma işçisi kadınlar dokuma tezgahlarını ve diğer ekipmanları her gün temizlemeyi reddederek iş bıraktılar.
11 Mart’da beşinci gününe giren protestolarda dokuma işçisi kadınlar daha fazla işçi kiralamak isteyen fabrika patronlarına karşı sopalarla silahlandılar.
Perşembe günü protestocu kadın işçiler fabrika yetkililerinin onları dinlemesi talebiyle DCO ofisinin kapısını sopalarıyla tahrip ettiler.
Kadın işçilerin düzenlediği protestolar nedeniyle dokuma tezgahları son birkaç hafta üretim yapmadı ve fabrika kapalı kaldı.
Güney Afrika: İşçiler Polisle Çatıştı, Sokakları Çöplüğe Çevirdi
14 Mart Pazartesi günü SA Belediye Emekçileri Sendikası (Samwu)’na bağlı Pikitup işçileri yönetimin işten atma tehditlerine boyun eğmeyerek iş durdurdular.
Bu, yolsuzlukla suçlanan Pikitup patronu Amanda Nair’in görevden alınması ve maaşların artırılması talepleriyle Kasım 2015’den beri düzenlenen dördüncü grev. Aynı konuyla ilgili geçen yıl mahkemeye çıkan Nair, Yüksek Mahkeme tarafından aklanmıştı.
Yaklaşık 4.000 işçi, maaş artışlarının Şubat maaşına yansıtılacağı sözünün yerine getirilmemesi üzerine şartelleri indirerek grev başlattılar.
Sendika yönetimi, üyelerinin Johannesburg’da bulunan sendika genel merkezinde toplandığını ve onların polislerden korkanların gideceği yolu gösteren bir grafik çalışması yaptıklarını söyledi.
Pikitup işçileri ile polis arasında çatışma çıktı, bir işçi polisin silahından çıkan plastik mermi ile yaralandı. Polis ayrıca işçileri dağıtmak için gaz bombası ile saldırdı. Pikitup işçileri ise protestoları sırasında Johannesburg kentindeki çöpleri sokaklara saçtılar.
İngiltere: Stajyer Doktorlar Grevi
Doktor maaşlarında yüzde 30 kesintiye gidilmesine, çalışma koşullarının kötüleşmesine ve Ulusal Sağlık Servisinin (NHS) özelleştirilmesine yol açacak yasa taslağına karşı stajyer doktorlar 9 Mart’ta üçüncü kez greve gittiler. Asistan doktorlar daha önce 12 Ocak ve 10 Şubat’ta da greve gitmişlerdi. Asistan Doktorlar Komitesi, (BMA) eylemlerin devam edeceğini duyurdu, 6 ve 26 Nisan tarihlerinde yine greve gidilmesi bekleniyor.
Kaynak: direnisteyiz3.org
Ana Sayfa DÜNYAYI İSTİYORUZ Avrupa Macaristan: Onbinlerce öğretmen eğitim politikalarını protesto etti