Sermaye sınıfının Ak Parti/Saray ortaklığı ile kurduğu sömürü-yağma-rant düzeneği; zaten ölümle burun buruna çalışan maden işçilerinin yaşamını tam bir cendereye aldı.
TTK, TKİ gibi kamu işletmelerine ait maden ocaklarının rodövans sözleşmeleriyle şirketlere kiralanması, işçi sağlığı ve güvenliğinin hiçe sayılarak azami kar elde etmeye koşullanmış bir sistemin egemen kılınması ve sermaye-devlet güdümlü sendikaların bu kirli sisteme onay veren tutumu, madenlerde çalışmayı kölelikle eş anlamlı hale getirdi.
Kozlu, Soma, Ermenek işçi katliamları bu kirli sömürü-rant düzeneğinin ürünüdür. İşçiler; ölmek, işsiz kalmak, sadaka dilenir duruma düşürülmek ya da bedenlerini açlığa yatırarak, bina çatılarına çıkarak, yolları kapatarak direnme ikilemiyle karşı karşıya kaldılar. İkisi de birarada yaşanıyor.
Soma’da katliamdan kurtulan işçiler işten atıldı. Yeni Çeltek’te, Kilimli’de işçiler birikmiş alacakları ve işlerini kaybetmemek için kendilerini yerin altında açlığa yatırdılar. Ermenek’te 18 işçiyi katleden şirketin 3 nolu ocağında çalışan işçiler 4 aydır ödenmeyen ücretleri için yeraltına çekileceklerini belirttiler.
İşçiler, aileleri ve dayanışma için yanlarında olan bir avuç insan ile birlikte yaşamlarını, geleceklerini karartan bu kirli çürümüş düzene karşı direniyor; İşleri, onurları, gelecekleri için…
Zonguldak Kilimli İşçilerinin Direnişi Verilen Söz Üzerine Sona Erdi
Çalıştıkları ocağın kayyuma devredilip kapatılmasıyla, birikmiş alacakları ve özlük haklarından yoksun ortada bırakılan maden işçilerinin başlattığı direniş 11’nci gününde sona erdi. İşçiler, madene inen kayyum heyeti, emniyet müdürü ve vali ile yaptıkları görüşmenin ardından kendilerine verilen, alacaklarının ödeneceği sözü üzerine direnişi bitirerek madenden çıktı.
Görüşmede kıdem tazminatı konusundaysa anlaşma sağlanamadığı belirtildi.
Zonguldak Valiliği’nden yapılan açıklamada, “İşçilerimizin alacaklarının bir an evvel ödenebilmesi için kayyum heyetince gerekli çalışmalar ivedilikle yapılmaktadır” ifadesi kullanıldı.
Eylemin sona ermesi ardından yerel medyaya konuşan işçi temsilcisi Serkan Demir, “Tüm maaşlarımızı aldık. Tazminatları da yasal sürece bıraktık. Direne direne kazandık” dedi.
Madenden çıkan işçiler sağlık kontrolünden ardından aileleri ile birlikte daha sonra İl Emniyet Müdürlüğü’ne ait otobüsle Polisevi’ne yemeğe götürüldü.
Ermenek Maden İşçileri İş Bıraktı: ‘Gerekirse Ocağa Gireriz!’
Ermenek’te 2014 yılı Ekim ayında 18 işçinin yaşamını yitirdiği maden katliamının meydana geldiği ocağın ruhsat sahibi Ermenek Cenne Linyit Kömürü Şirketi’ne ait 3 numaralı kömür ocağında çalışan 75 işçi, 4 aydır ücretleri ödenmediği için iş bıraktı. İşçiler, sorunun çözülmemesi halinde Zonguldak’taki madenciler gibi ocağa girip çıkmamayı düşündüklerini duyurdu.
İşçiler adına konuşan Mehmet Davarcı, 4 aydan bu yana ücret alamadıklarını, bugüne kadar geçimlerini sürdürmeye çalıştıklarını ancak ekonomik olarak dayanacak güçleri kalmadığı için iş bırakma kararı aldıklarını belirtti.
Dayanacak gücümüz kalmadı
Davarcı, şunları söyledi: “Patronlarımız bu zamana kadar çıkan kömürü satamadıklarını ve para kazamadıklarını söylüyorlardı. Biz de idare ediyorduk. Ama dayanacak gücümüz kalmadı. Ev kiramızı ödeyemiyoruz. Bakkala borçlarımız birikti. Bizimle ilgilenen kimse yok. İşletme yetkilileri maaşımızı isteğimiz zaman ‘Paramız olduğunda yatıracağız’ deyip çekip gidiyorlar. Kömür satamadıklarını söyleyerek maaşlarımızı vermiyor. Bu işe bir çözüm bulunmasını istiyoruz.”
Gerekirse ocağa gireriz
Biriken 4 aylık ücretlerini alıncaya kadar eylemlerini sürdüreceklerini dile getiren işçi temsilcisi Davarcı, “Gerekirse Zonguldak’taki madenci arkadaşlarımız gibi ocağın içerisine girip çıkmamayı düşünüyoruz” dedi. Bireysel kredi borçlarının bulunduğunu, ev kiralarını ödeyemediklerini ve borçlarının biriktiğini dile getiren diğer işçiler de yetkililerin bir an önce sorunlarının çözümü için yardım etmesini istedi.
İşçi Gazetesi / Evrensel – 30 Mayıs 2016