Açılışa Cizîr Kanton Özerk Yönetim Eşbaşkanı Abdülkerim Saruhan ve Hayfa Arabo, Kuzey Suriye Federasyonu Eşbaşkanları Mensur Selim ve Hediye Yusuf, Cizîr Kantonu Yasama Meclisi Eşbaşkanı Hakim Xalo ile birlikte çok sayıda yetkili katıldı.
Açılışta konuşan Hediye Yusuf, bu topraklarda bir üniversitenin açılmasının toplumsal aydınlanma, demokratik birlik, kardeşçe iç içe yaşayan bir toplum yaratmak açısından büyük önem taşıdığını söyledi.
Hediye Yusuf, temel hedeflerinin demokratik bir toplumu yaratmak ve bu demokratik toplumun bölgeye örnek olmasını sağlamak olduğunu sözlerine ekledi.
Mühendislik, Eğitim-Bilim ve Edebiyat fakülteleri olmak üzere 3 fakülte ve 9 bölümün olduğu üniversite, kapılarını 2 Ekim’de öğrencilere açtı. Mühendislik Fakültesi’nde; petrol, petrokimya ve tarım mühendisliği bölümleri, Bilim ve Eğitim Fakültesi’nde; sınıf öğretmenliği, matematik, kimya, doğa bilimleri, tarih, coğrafya, Kürt dili bölümleri, Edebiyat Fakültesi’nde; Kürt edebiyatı bölümü mevcut.
Kayıt Şartları
Bütün lise mezunu öğrenciler birinci eğitim yılı için Bilim ve Eğitim Fakültesi’ne kayıt yaptırabilecek. Mühendislik Fakültesi’ne kayıt yaptırabilmek için ise lise diploma notunun en az bin 500 puan olması gerekiyor. Edebiyat Fakültesi’ne ise Kürtçe bilen bütün lise mezunu öğrenciler kayıt yaptırabilecek.
Şu ana kadar 800 öğrenci fakültelere kayıt oldu. Petrol ve petrokimya bölümleri Rimelan’da, diğer tüm bölümler Kamışlo’da bulunuyor.
Yıllık sınav yok
Üniversite müfredatında yıllık sınav uygulaması bulunmuyor. Bunun yerine alternatif bir akademik sistem uygulaması olacak. Öğrenci için her gün bir sınav gibi geçecek ve yıl sonu ortalaması projeler, eğitim ve seminerler, dersler ve araştırmalara katılımına göre belirlenecek.
Yaz tatili yok
Eğitim sistemi 2 dönemlik müfredatın yerine 3 dönemi esas alıyor. Her bir dönem 3 veya 4 ay sürecek. Başka bir deyişle yılın tamamı bir eğitim süreci olarak geçecek. Tatil ise sadece dönemler arasında birkaç gün olarak belirlenecek.
Kaynak: ANF, ETHA 3 Kasım 2016