Panele konuşmacı olarak, Cumhuriyet gazetesinden Erdem Gül, Evrensel ve Hayatın Sesi TV’den Fevzi Argür, İMC TV meclis muhabiri Nergis Demirkaya, Özgürlükçü Demokrasi gazetesinden Hayri Demir ve Ankara Üniversitesi araştırma görevlisi Yasin Durak katıldı.
Pir Sultan Mamak Şube başkanı Mustafa Demirtaş’ın moderatörlüğünü yaptığı panelde ilk olarak sözü akademisyen Yasin Durak aldı. Durak konuşmasında, “Bu suça ortak olmayacağız” deklerasyonuna imza attığı için ihraç edilen bir akademisyen olarak başını cumhurbaşkanının çektiği devlet ve egemenlerce aydın katli fermanının uygulamaya konulduğundan bahsetti. Aydınların hegomanyaya karşı mücadelede önemli bir yer tuttuğuna değindiği konuşmasında, halka gerçekleri anlatacak aydınların susturulmak istendiğini söyledi. Durak konuşmasını, “Birbirimizi dinlemeye, kol kola girerek mücadele etmeye ihtiyacımız var” diyerek bitirdi.
Ardından söz alan Fevzi Argün, basın ve düşünce özgürlüğünün Türkiye’de kronikleşmiş bir konu olduğundan bahsederken geçmişte basına yapılan saldırılardan örnekler verdi. Konuşmasını, “Siirt’teki maden faciası haberlerinin, tecavüz yasası haberlerinin, Irak’ta, Suriye’de yaşanan gerçeklerin halka ulaştırılmasından korkuyorlar. Her gün son kez yayınlarımızı çıkartıyormuşuz gibi haber yapsak da umutsuz değiliz, geniş kesimlerin örgütlerine, seçilmişlerine sahip çıkması ve bu tür toplantıların iş yerlerinde, okullarda, başka mahallelerde de yapılmasını gerektiğini söyleyerek” diyerek bitirdi.
İMC’den Nergis Demirkaya ise konuşmasında, haber alma hakkına sahip çıkarak bu etkinliğe gelenlerin mücadelesinin öneminden ve baskılara rağmen çözümsüz olmadığımızdan bahsetti. Mumlu, mühürlerin bugün hiç yaptırımının olmadığından bahsettiği konuşmasında 10 kişiyle başlayıp genişlemeye başladıkları “habersizsiniz” ekibinin çalışmalarından söz etti. Herkesin sosyal medya ve elindeki telefonu kullanarak haber yapıp gönderebileceğini belirttiği konuşmasını, “Aslonanın vatandaşın kendi haber alma hakkına sahip çıkmasıdır” diyerek sonlandırdı.
Özgürlükçü Demokrasi gazetesi adına Hayri Demir, 48 kez kapatılıp her defasında yeni bir isimle açtıkları gazetenin ve çalışanlarının halka gerçek haberleri ulaştırma konusundaki kararlılıklarından bahsetti. Gazete çalışanı 10 basın emekçisinin tutuklu olduğundan bahsederken mücadelenin her yerde sürdürülebileceğine değinerek hapishanede çıkartılan “Zindanda El Yazmaları” adlı gazeteyi örnek gösterdi. Alternatifsiz olmadığımızdan bahsettiği konuşmasını, alternatif biziz vurgusuyla bitirdi.
Son olarak söz alan Cumhuriyet gazetesi editörü Erdem Gül ise konuşmasına, bu toplantının salonlarda yapılan bir çok toplantıdan Mamak halkının orda olmasından kaynaklı farklı ve değerli olduğuna değinerek başladı. Gül, bugün faşizm diye tarif edilen şeyin iktidarların her sıkıştıklarında kullandıkları yöntem olduğunu söyleyerek bunun sadec AKP’ye özgü bir saldırı şekli olmadığına vurgu yaptı. AKP’nin farklı olarak daha militarist söylemleri ve tutumu olduğu, ayrıca kendi çürümüşlüklerini topluma bulaştırma derdinde olduklarını belirtti. Karanlık üreten kesimin aslında çok daha umutsuz olduğundan bahsederek, bazı arkadaşlarımız tutuklu olsa da biz gazeteyi çıkartmaya devam edeceğiz dedi.
Panel konuşmaların ardından soru cevap kısmıyla devam etti. Halka gerçekleri anlatan yayınlara, devrimci kurumların yayınlarına sahip çıkılması gerektiği vurgusunun katılımcılar ve konuşmacılarca öne çıkarıldığı panel, etkinliklerin devam edeceği duyurularak sonlandırıldı.
AKA-DER Mamak Şube