Yaşamını devrimci mücadeleye adayan Kırali, cezaevinde kalmış daha sonra da girdiği işlerden, devrimci mücadelesi sebebiyle atılmıştı.
Kırali, yaşamı boyunca Karadenizdeki soykırımları ve katliamları araştırdı. Araştırdıklarını ellili yaşlarında kitaplaştırmaya karar verdi. İlk kitabı “Araksi-Trabzon Çarşı Pazar” adlı romanı ile ermenilere yapılan soykırımı anlattı. Romanı yazdıktan sonra sohbetlerinde “Araksi küçük yaştan beri rüyalarıma girerdi, artık ona karşı sorumluluğumu yerine getirdim.” demiştir.
Yayınevimizden çıkan son romanı “Moskova’dan Anadolu’ya Maksut ve Mustafa Suphi” için “Susmak, ebediyen susmak olmazdı/olanıksızdı. Kopkoyu karanlık bir dünyanın içinden on yıllar önce aydınlık geleceğe el uzatma yürekliliğini gösteren yiğit bir karadeniz delikanlısını, ısmarlama tarihin karanlık sayfalarında yanlız bırakmak hiç olmazdı” demişti.
Anma Etkinliği Mustafa Suphi ve yoldaşlarını anlatan, Enbiya Kırali’nin hayatı ve yazdığı kitaplara dair hazırlanan bir sinevizyon gösterimi ile başladı. Kaldıraç temsilcisi Hakan Dilmeç Enbiya Kırali ve Kırali’nin yazdığı kitaplara dair bir konuşma yaptı. Ardından kitabın editörü Ahmet İnce kitabın hazırlanışı sırasında yaşadıklarını anlattı. Daha sonra etkinlikte Enbiya Kırali’nin dostları ve yoldaşları Enbiya Kırali hakkında duygu ve düşüncelerini aktardı. Son olarak “Tarihimizden öğreniyoruz, devrim ve sosyalizm mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz.” vurgusu yapılarak etkinlik sonlandırıldı.