2 Nisan’da İsviçre’nin Lozan şehrinde yapılan toplantıda Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi olan ABD, İngiltere, Fransa, Çin ve Rusya ile Almanya ve İran arasında nükleer programın temel maddeleri konusunda anlaşmaya varıldı. ABD Başkanı Barack Obama anlaşmanın tarihi niteliğine vurgu yaparken, nihai anlaşmaya varılması halinde ABD, müttefikleri ve dünyanın daha güvende olacağını söyledi. Twitter hesabından açıklama yapan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, “İran’ın nükleer dosyasıyla ilgili ana konularda çözüme ulaşıldı” ifadelerini kullandı.
İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ise dünya güçleri ile nükleer program üzerinde bir anlaşmaya varmaları durumunda bunun ABD ile ilişkilerin normalleşeceği anlamına gelmeyeceğini söyledi. ABD ile ciddi fikir ayrılıklarının bulundu- ğunu ifade eden Zarif, “Karşılıklı güvensizliğimiz geçmişe dayanıyor. Umarım, bu mutabakatın cesurca uygulanmasıyla bu güvensizliğin bir kısmı tamir edilir.” ifadelerini kullandı.
Fransa, Almanya ve İngiltere’den yapılan açıklamalarda anlaşmayı olumlu karşıladıkları yine de temkinli davranılması gerektiği işaret edildi.
Rusya ise anlaşmanın Ortadoğu barışına katkı sağlayacağı şeklinde görüş belirtti.
İsrail Başbakan’ı Binyamin Netanyahu ise İran’la varılan nükleer anlaşmayı kınayarak bu anlaşmanın İsrail’in varlığını tehdit ettiğini ifade ederek, müzakerelerin bir an önce sonlandırılmasını ve İran üzerindeki baskıların devamını talep etti.
İran Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Başmüzakereci Abbas Arakçi’nin 2 Mayıs’ta yaptığı bir açıklamada nihai açıklamanın ilk taslak
metninin yazımının bir kaç gün içinde tamamlanması hedeflediklerini söyledi. (02.05.2015)