İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileri “demokrasi nöbetleri” devam ettiğinden dolayı, “Gerek duyulursa Kabataş İskelesi’nin kapatılması süreci daha da uzatılabilir” demişti ve Kabataş İskelesi’nin 28 Temmuz’da deniz trafiğine kapatılması, 4 Ağustos’a ertelenmişti.
Kabataş’tan denize metrelerce dolgu alan yapılmasını içeren bu projeye başlıca itiraz edenlerden İstanbul Kent Savunması (İKS) ve Beyoğlu Kent Savunması, projenin ihaleye açılmadan İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın ortağının ofisinde çizildiğini belirterek başından itibaren usülsüz olduğunu ifade etti. Projenin öncelikle teknik olarak çok sorunlu bir proje olduğunu söyledi. Savunmalar dolgu alanların, depremler göz önüne alındığında Gölcük Depremi’nde tecrübe edildiği gibi çok yüksek çökme riski taşıdığını bu noktaya binlerce, yüzbinlerce insanın kullanacağı bir transfer merkezi yapmanın insan hayatıyla oynamak olduğunu ifade etti.
Erdoğan hala İBB Başkanı
İBB’nin yine vatandaşa sormadan, danışmadan, etmeden yaptığı metazoru bir işle karşı karşıya olduğumuzu söyleyen İKS sözcüsü Melda Onur, bu projenin İstanbul trafiğini rahatlatma gibi bir derdinin olmadığını söyledi. “Bunlar inşaat üzerinden rant devşirilen projeler” diyen Onur, projenin gerçekleşmesi halinde modernlik diye beton, çimento ve inşaat sunacaklarını belirtti. İBB Başkanı’nın zaten uzun süredir İstanbul’la alakalı olmadığının altını çizen Onur, İstanbul’un belediye başkanlığını yapanın Topbaş değil hala Erdoğan olduğunu ifade etti.
‘Yetkililer buranın tarihi bir yer olduğunu biliyorlar sanıyorum’
Osmanlı Kayıkhanesi’nin bulunduğu alanı da kapsayan Martı Projesi’nin hayata geçmesiyle orada bulunan kayıkhane de yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Dedelerinden kalma kayıkhaneyi kendi imkanlarıyla ayakta tutan Hasan Kılıç, yıllarca devletin bakmadığı kayıkhaneye baktıklarını, kendi imkanlarıyla dedelerinin hatırası için sahip çıktıklarını aktardı. Şimdi bir balıkçı barınağı olarak kullanılan alan aynı zamanda ördeklere de ev sahipliği yapıyor.
Herhangi bir resmi görüşmenin olmadığını, belediye yetkililerinin hiçbir bildirimde bulunmadığını söyleyen Kılıç, basın sayesinde haberdar olduklarını aktardı. “Yetkililerin de buranın bir tarihi eser olduğunu bildikleri kanısındayım. Bu projeyle burayı herhangi bir şekilde kapatma, hafriyatla doldurma gibi bir faaliyete girmeyecekleri kanısındayım” diyen Kılıç, Topbaş’a da seslendi. Topbaş’ın geçmiş zamanda alanın etrafını demir korkuluklarla çevirdiğini vurgulayarak teşekkür eden Kılıç, Topbaş’a “Burayı korumasını, buraya sahip çıkanlara sahip çıkmasını istiyorum” dedi.
Tepki Büyüyor
12 Ağustos itibariyle, kapatılan Kabataş İskelesi’nin yakınında bulunan asırlık çınarlar İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ekipleri tarafından kesildi.
İstanbul Kent Savunması ve Beyoğlu Kent Savunması’nın projeye karşı başlattığı bilgilendirme çalışmaları ve imza kampanyası ise devam ediyor. Her gün iskelenin orada bilgilendirme için masa açan Kent Savunması aynı zamanda ayın 20’sinde Kabataş Meydanı’nda bir araya gelerek “Martı Projesi”ni protesto etti.
“Kabataş’a dolgu alan istemiyoruz” pankartı açan yaşam alanı savunucuları ellerinde “Halkın bilgilenmesine kapalı rant projelerine hayır”, “Deprem bölgesine dolgu alan yapılmaz” dövizler taşıdı.
“Deprem Gerçeği Açısından Büyük Risk”
Burada konuşan Boğaziçi Dernekleri Platformu Başkanı Kamile Yılmaz, 17 Ağustos Marmara depremini hatırlatarak, “7.5 şiddetinde yaşadığımız Marmara depremi, ülkemizin bir deprem kuşağı üzerinde olduğu gerçeğini bize en acı şekilde hatırlatmıştır. Buna rağmen binlerce metrekarelik toplanma alanının imara açılarak, rezidans, AVM ve otel yapıldığını biliyoruz” dedi. Kıyıların doldurulduğuna dikkat çeken Yılmaz, “Deprem gerçeği açısından oldukça risk barındıran bu uygulama, şu an önünde bulunduğumuz kıyı şeridine de yapılmak isteniyor. Kabataş Aktarım Merkezi adı altında, deniz 14 metre derinlik ve 10 bin metrekare genişlikte doldurularak, üzerine 9 metre yüksekliğinde ve 1300 metrekare genişliğinde bir bina yapılacak. Aylardır bu tehlikeye ve daha fazlasına dikkat çekmeye çalışıyoruz. Ancak, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, mantıksız bir acelecilik içinde apar topar ve kimseyi dinlemeden Kabataş’ın çevresini kapatmaya başladı” şeklinde konuştu.
“Çirkin Projelerinizden Vazgeçin”
Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’a seslenen Yılmaz, “Geri dönüşü olmayan, Kabataş’ı ve İstanbul’u tehlikeye sokacak, çirkinliğe boğacak bu projeden vazgeçin! İskeleler başka türlü de düzenlenebilir, entegrasyon yeni yapılar yapmadan da sağlanabilir” dedi.
Direnişteyiz.org, Sendika.org