“Bir zincir yitirenler bir dünya kazanacak
Sen de o dünyadansın sınıfın bil safa gel”
Geçtiğimiz ay devam eden direnişlere, yeni direnişler eklenmeye devam etti. YemekSepeti, PasSouth, Lila Kâğıt gibi direnişler ise sönümlendi. Direnişlerin çoğunun başlama sebebi işçilerin sendikalaşmalarına karşı patronların işçileri işten atması. İşçiler bazı fabrikalarda grev yolunu seçti. Neşe Plastik’te 18 Mayıs’ta grev başladı, Novares ve Sumitomo’da grev kararları alındı. İşçi-emekçilerin talepleri arasında sendikal hakların tanınması, gasp edilen haklarının verilmesi, güvenceli çalışma koşulları ve insanca yaşanabilir ücret yer alıyor.
Önlem OSGB işçilerinden patronun evi önünde eylem
Tuzla İçmeler’de bulunan Önlem OSGB çalışanları, gasp edilen maaş ve tazminat alacakları için, 19 Mayıs tarihinde şirket sorumlusu Yasemin Aşnaz’ın Darıca Cennet Villaları’ndaki evi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.
Önlem OSGB çalışanları, 2018-2021 arasında düzensiz ve eksik ödemeler yapan Yasemin Aşnaz ve ortağı Yüksel Şimşek’in şirketi devrettiğini ve çalışanların haklarının gasp edildiğini belirtti.
Bayramoğlu Darıca Cennet Villaları’nda bulunan Yasemin Aşnaz’ın evi önünde “Önlem OSGB Ve Yasemin Aşnas Tarafından Gasp Edilen Tüm Haklarımızın Sonuna Kadar Peşindeyiz Yaşasın Haklı Mücadelemiz” yazılı pankart açan işçiler “Sadaka Değil Ailemizin Hakkını Rızkını İstiyoruz”, “Alınterimizin Emeğimizin Gasp Edilmesini Kabullenmiyoruz” yazılı dövizler taşıdı.
2010 yılından beri emek sarf edip hizmet verdiklerini ve şirkete kazandırdıkları paraya rağmen Ekim 2018-Ocak 2021 tarihleri arasında düzensiz ve eksik ödemeler yapıldığını belirten işçiler, şirket hesaplarının kontrolünü yapan Yasemin Aşnaz tarafından tüm haklarının gasp edildiğini aktardı.
Gebze’de bulunan Neşe Plastik’te TİS’te anlaşma sağlayamayan işçiler greve çıktı
Petrol-İş Gebze Şubesi’ne üye işçiler, Ototmotiv Yan Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesinde (TOSB) bulunan Neşe Plastik fabrikası önünde “Direne direne kazanacağız” sloganları eşliğinde 18 Mayıs tarihinde greve çıktı.
Petrol-İş Genel Başkanı Süleyman Akyüz’ün, sendika genel merkez ve şube yöneticilerinin de katıldığı grevde işçiler mücadelede kararlı olduklarını dile getirdi.
Neşe Plastik İşçi Baştemsilcisi Sinan Arslanboğa, yapılan toplantılardan bir sonuç alınamadığını ve anlaşma sağlanamadığı takdirde 18 Mayıs Çarşamba günü greve çıkacaklarını söylemişti. Neşe Plastik patronunun enflasyon artı 950 liranın üstüne çıkmayan teklifi üzerine işçiler greve çıktı. Patronun kendilerini önemsemeyen bir tavır takındığını söyleyen Arslanboğa; “Enflasyon artı 1300 lira brüt istedik, patron pazarlığa artı 500 lira ile başladı. En son yapılan toplantıda 1000 liraya kadar düştük ama patron ‘4 haneli rakam veremem’ diye tutturdu, 950 lira verdi. Biz birçok isteğimizden vazgeçtik, yeter ki işçi kardeşlerimizin ekmeğiyle oynamayalım dedik ama patronun tavrı hiç anlaşılır değil. 50 lira vermekle batmaz, zarar etmez. Öyle olunca bize de grev yolu gözüktü. Hakkımızı alana kadar grevimizi sürdüreceğiz” dedi.
Çankırı’da bulunan Sumitomo Rubber AKO Lastik Fabrikası 15 Haziran’da greve başlama kararı aldı
Sumitomo Rubber AKO Lastik Fabrikası’nda uzun süredir devam eden maaş zammı anlaşmazlığı sonucunda Petrol-İş Sendikası Çankırı Şube Başkanı Halil İbrahim Topçu, işçiler adına 15 Haziran’da grev başlama kararı aldıklarını açıkladı.
Petrol-iş Sendikası Şube Başkanı Halil İbrahim Topçu, yaptığı açıklamada şöyle dedi: “Sumitomo Rubber AKO Lastik Fabrikası ve Petrol-iş Sendikası ile 2100 çalışan adına yürütülen Toplu İş Sözleşmesi’nde, uzlaşma sağlanamaması üzerine 12.05.2022 tarihi itibariyle Sumitomo Rubber AKO işyerinde Grev kararı resmi olarak ilan edilmiştir. Grev başlama tarihi de 15 Haziran olarak belirlendi.”
Hopa ve Of’tan yol çıkan çay üreticileri iki koldan Rize’ye yürüdü
Çay hasadı öncesi bir araya gelerek 7 talep açıklayan ve bu talepleri içeren dilekçelerini bir ay süren bir imza kampanyasının ardından Çaykur Genel Müdürlüğü’ne teslim etmek isteyen Doğu Karadenizli çay üreticileri, 12 Mayıs tarihinde Hopa ve Of’tan Rize’ye doğru iki koldan yürüyüşe geçti. Çay üreticileri yaş çay taban fiyatının 9 TL olmasını ve üreticinin desteklenerek özel sektöre mahkûm edilmemesini istiyor.
Artvin’in Borçka, Hopa ve Kemalpaşa ilçeleri, Rize’nin merkez ve Fındıklı, Pazar, Hemşin, İkizdere ilçeleri, Trabzon’un Of ilçesi ve Giresun’dan çay üreticilerinin katıldığı Çay Üreticileri Meclisi Çalışması bölge çapında ses getirmiş, Rize Valiliği de imzaların teslim edileceği gün olan 12 Mayıs’ta kentte eylem yasağı ilan etmişti.
Ancak çay üreticileri bu yasağı tanımadı ve ilk yürüyüş kolu Kemalpaşa’dan Hopa’ya doğru hareket etti. Çay üreticileri Hopa ve Of’ta basın açıklaması yaparak taleplerini sıraladıktan ve Rize Valiliği’nin yasak kararını protesto ettikten sonra yürüyüşe geçti.
Çay üreticilerinin talepleri şöyle:
- Yaş çay taban fiyatı uygulanmalıdır. Yaş çay taban fiyatı 9 TL, organik yaş çay fiyatı konvansiyonel yaş çayın iki katı olmalıdır.
- Çay gübre fiyatlarının yüksekliğinden kaynaklı, üretici enflasyon oranında sübvanse edilmelidir.
- Çay üreticisi özel sektör karşısında korunarak taban fiyatın altında yaş çay alımı yasaklanmalıdır.
- Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’ne hazırlatılan, özel sektörü koruyan ve üreticiden saklanan Yaş Çay Yasa Tasarısı geri çekilerek üreticilerle yeniden hazırlanmalıdır.
- Çayda kota ve kontenjan uygulamaları kaldırılmalıdır.
- Mevsimlik işçiler kadroya alınmalıdır.
- Toprak sağlığı ve verimliliği çalışması yapılarak organik çay üreticilerinin çay sertifikaları çıkarılmalıdır.
EnerjiSA direnişi devam ediyor: “Patronlar işçileri karşı karşıya getirmeye çalışıyor”
DİSK/Enerji-Sen üyesi EnerjiSA işçilerinin Başkent Elektrik’ten işten atılmalarının ardından başlattıkları direniş devam ediyor. Direnişin 53. günü olan 21 Mayıs tarihinde Sabancı Kuleleri önünde gerçekleşen eyleme, dayanışma amacıyla İnşaat-İş ve Dev Yapı-İş temsilcileri ile üye işçiler de katıldı.
Eylemde sözü alan Enerji-Sen İç Anadolu Bölge Temsilcisi Osman Çokaman, işlerine geri dönmek için mücadele ettiklerini ancak şirketin işçilerin işsiz kalmaya devam etmeleri yönünde çaba sarf ettiklerini söyledi.
İşçileri sendikasızlaştırma çabalarının Başkent Elektrik, Toroslar ve AYEDAŞ’ta devam ettiğini dile getiren Çokaman, patronların işten çıkarma ve sendikasızlaştırma çalışmalarının sorumluluğunu ara kademedeki yöneticilere yüklemeye ve işçileri birbirleriyle karşı karşıya getirmeye çalıştığını söyledi. Ara kademe yöneticilerine seslenen Çokaman; “Sizler de sömürüye, güvencesizliğe maruz kalıyorsunuz. Bu hatalı tavrınızı değiştirin, tarafınızı işten atılan işçilerden yana seçin. Güvenceli çalışmanın koşullarını hep birlikte oluşturalım” ifadelerini kullandı. Enerji işçilerinin eylemine İşçi Emekçi Birliği de katılarak destek veriyor.
Bormatek işçileri: “Sendikal hakkımız engellenemez”
İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde bulunan Bormatek fabrikasında örgütlenen Birleşik Metal-İş Sendikası, yetki başvurusu için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na başvuru yaptıktan sonra patron 24 işçiyi işten attı. 27 Nisan’da ilk işten atmaların yaşandığı fabrika önünde işçilerin direnişleri 27 gündür devam ediyor.
Birleşik Metal-İş İzmir Şube Başkanı Ali Çeltek; “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yasal çoğunluğunu sağladıktan sonra başvurumuzu yaptık. Daha sonra işveren bunu öğrenince önce arkadaşlarımızı istifa ettirmeye çalıştı. İşçiler istifa etmeyince ise toplamda 24 işçiyi işten çıkardı” dedi. İşçilerin hem fiili hem hukuki mücadelesinin devam ettiğini belirten Çeltek, sendika olarak ilk önceliklerinin herkesin işe geri dönmesi, işverenin sendikayı tanıması ve işçilerin toplu sözleşmeli çalışmaları olduğunu söyledi.
Pressan’da işten atılan işçiler fabrika önünde direnişe başlama kararı aldı
İstanbul Kıraç’ta bulunan Pressan’da 20 Mayıs’ta direniş başladı. İnsanca çalışma ve yaşam koşulları için Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası’nda (TOMİS) örgütlenme faaliyeti yürüten iki işçi Kod 4’ten işten atıldı. Hukuksuz işten atmalara ve sendika düşmanlığına karşı TOMİS üyesi işçiler Pressan önünde eylem gerçekleştirdi. Eyleme İşçi Emekçi Birliği de destek verdi.
Vardiya giriş ve çıkışlarında işçilere seslenen TOMİS temsilcisi, sendika düşmanlığına karşı mücadele çağrısı yaptı. Yapılan konuşmalarda fabrika patronunun kendisinin MESS üyesi olduğuna dikkat çekilerek “Kendisi sendikalı olan patron konu işçiye gelince sendika düşmanlığı yapıyor” denildi.
İşten atılan Selçuk Çelik ve Bülent Karadere de söz alarak arkadaşlarına seslendi ve haklı mücadelelerine destek olma çağrısı yaptı. 23 Mayıs Pazartesi günü için fabrika önüne çağrı yapan Pressan işçilerinin talepleri:
- Atılan işçiler geri alınsın
- İnsanca yaşama yetecek ücret
- Sendikal örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılsın
- İşten atmalar yasaklansın
- Herkese iş ve gelir güvencesi.
Direnişin ilk gününde (23 Mayıs) fabrika önüne giden işçiler, örgütlenme faaliyetine devam edeceklerini vurguladı. Tüm bu saldırılara karşı fabrika önünde direnişe geçerek bu saldırılara boyun eğmeyeceklerini ve mücadele edeceklerini dile getirdiler.
Asen Alüminyum işçileri sendikalaştıkları için işten atıldı
11 Mayıs tarihinde Kocaeli’de Dilovası Makine İhtisas OSB’de bulunan Asen Alüminyum’da sendikaya üye olan 45 işçi işten atıldı. Fabrika önünde açıklama yapan Birleşik Metal-İş Gebze 1 No’lu Şube Başkanı Selçuk Çiftçi, “Biz iletişime açığız, görüşmeyi bekliyor olacağız. Aksi taktirde aldığımız kararı uygulamaktan da geri durmayacak, fabrikada üretimi tümüyle durduracağız” dedi.
Fabrika önünde “Asen işçisi köle değildir”, “Yaşasın onurlu mücadelemiz” ve “Sendika hakkımız engellenemez” sloganları atan işçilere seslenen Birleşik Metal-İş Gebe 1 No’lu Şube Başkanı Selçuk Çiftçi, 5 Mayıs günü yasanın aradığı yeterli çoğunluğu sağlayarak Çalışma Bakanlığı’ndan yetki tespitini istediklerini söyledi. İşçi Emekçi Birliği bileşenleri 24 Mayıs’ta direniş çadırının bulunduğu fabrika önüne giderek destek ziyaretinde bulundu.
BTO-Sen üyesi işçi Ağaç A.Ş. amirleri hakkında suç duyurusunda bulundu
İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştirak şirketi Ağaç A.Ş.’de çalışan DİSK/BTO-Sen üyesi Muammer Almaz, kendisine yönelik artan baskılara karşı yetkililer hakkında İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.
BTO-Sen’e üye olan işçiler şirket yetkilileri tarafından çeşitli baskılar uygulanarak sendikadan istifaya zorlandı. Bu baskılar sonucu bine yakın işçi zorla DİSK/BTO-Sen’den istifa etti. Suç duyurusunda yer alan bilgilere göre 1 Ocak 2021 tarihinde sendikaya üye olmasıyla birlikte Almaz üzerinde de baskılar başladı. Almaz sendikadan istifa etmemesi üzerine başka bir birime sürgün edildi.
“İş ve Çalışma Hürriyetinin İhlali”, “Sendikal Hakların Kullanılmasının Engellenmesi”, “Mobbing Yoluyla Huzur ve Sükunu Bozma”, “İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tedbirlerini Almayarak Mobbing Uygulanmasının Önüne Geçmeme”, “Kamu Görevindeki Araç İçinde Hayasızca Hareketlerde Bulunma ve Bu Suçu Saklama” suçlarından Almaz, suçlular hakkında kamu davası açılarak ayrı ayrı cezalandırılmasını istedi.
Haklarını isteyen Koç Üniversitesi temizlik işçilerinden savunma istendi
19 Nisan’da Koç Üniversitesi taşeron temizlik işçileri, bayram ikramiyesi ve gıda kolisi talebiyle dilekçelerini toplu halde genel sekreterliğe iletmeye gitmişlerdi. Dilekçeleri teslim etmeye giden işçiler ve dayanışma için giden öğrenciler özel güvenlik tarafından engellenmeye çalışılmıştı. Buna rağmen işçiler toplu şekilde dilekçelerini genel sekreterliğe vermişti.
9 Mayıs tarihinde Koç Üniversiteliler Dayanışması, haklarını isteyen işçilerden Eurest Service firması tarafından savunmalarının istendiğini duyurdu. Öğrenciler “Baskıyla mobbingle işçileri susturmaya çalışanlara karşı yaşasın dayanışma!” açıklamasını yaptı.
Lila Kâğıt işçileri direnişlerine devam ediyor
Çorlu’da faaliyet yürüten ve Selüloz İş Sendikası’na üye oldukları için işten atılan Lila Kâğıt işçilerinin direnişi sürüyor. Direnişleri üçüncü ayında olan işçiler, “Mücadeleyi kazanana kadar devam” diyorlar. Geçtiğimiz yılın haziran ayından beri örgütlenme mücadelesi veren işçilerden 60’a yakını işten atıldı. Fabrika önünde kurdukları çadırda direnişlerini sürdüren işçiler mücadeleyi kazanana kadar devam edeceklerini belirtti.
Dergimizin yayına hazırlandığı günlerde Lila Kâğıt direnişi fiili olarak sönümlenirken, bununla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı. Sendika genel merkezinin yönetimle anlaştığı söyleniyor.
Acarsoy Tekstil Fabrikası’nda kadınlar direnişlerine devam ediyor
Bursa Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyette olan Acarsoy Tekstil Fabrikası’nda Öz İplik-İş Sendikası’na üye oldukları için işten atılan işçiler yaklaşık 3 aydır fabrikanın önünde direniyor
425 işçinin çalıştığı ve büyük çoğunluğu kadın olan işçilere dönük mobbing, cinsel taciz, hakaret ve benzeri baskıların yıllardır yoğun şekilde yaşandığı belirtilen fabrikada işçiler, bir süre önce sendika kurma çalışması başlatmıştı.
Öz İplik İş Sendikası’na üye olmaya başlayan ve kısa sürede sendika yetki yeterliliğine yaklaşan işçilerden 4’ü, performans düşüklüğü ve işyerinde huzuru bozma gerekçesiyle işten atılmıştı.
Pas South fabrikasında direniş sürüyor
Petrol-İş Sendikası’na üye oldukları için işten atılan işçiler 3 aydır direniyor. Direnişteki işçiler; “Biz bu işi başarmak ve kadın gücünü herkese göstermek istiyoruz” diyorlar. İşçilerin talepleri; sendikanın tanınması, atılan işçilerin geri alınması.
Pas South’ta günlerdir fabrika önünde direniş çadırında nöbete devam eden Mervenur Kılıç, 1 Mayıs’ta alanlara çağrı yaptı ve “1 Mayıs İşçi Bayramı Emek ve Dayanışma Günü’nde ‘Biz buradayız’ demenin; ellerimizi birbirine kenetlemenin tam zamanıdır. Az ile yetinmek değil, geçinebilecek ve gelecek için daha rahat edebilecek, bir birikim yapabilecek, borç batağında değil de refah bir hayat yaşayabilecek; işten eve, evden işe değil de lüks olmayacak kadar normal olan sosyal bir hayat dahi yaşayabilmek için birleşebilmenin en önemli günü olan 1 Mayıs’ta tüm işçi emekçi kardeşlerimizi meydanlara bekliyoruz” dedi.
Dergimizin yayına hazırlandığı günlerde PasSouth direnişi fiili olarak sönümlenirken, bununla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı. Sendika genel merkezinin yönetimle anlaştığı söyleniyor.
Novares işçileri 7 Haziran’da grev kararı aldı: “Nette netiz, siz bilirsiniz!”
Toplu sözleşme sürecine giren Novares’te Petrol İş Gebze Şube ve fabrika yönetimi arasında görüşmelerde bir anlaşma sağlanamadı ve 7 Haziran için grev kararı alındı.
İşçiler vergi dilimi ve yüksek kesinti nedeniyle brüt ücret hesaplanmasını değil net ücret talebini ortaya koyuyor ve vergi kesintilerinin patron tarafından karşılanmasını istiyor. Ayrıca TİS taslağında 8 Mart’ın ücretli izin olması yer alıyor.
Novares işçileri 18 Mayıs Çarşamba günü vardiya çıkışında “Nette netiz, siz bilirsiniz!”, “Net olma hakkımız engellenemez!”, “İnsanca yaşamak istiyoruz!” sloganlarıyla ve alkışlarla servislere binme eylemi yaptı. İşçiler, 7 Haziran’a kadar patron tarafından anlaşmanın gelmesini beklediklerini, aksi durumda tekrardan yapılacakları gözden geçireceklerini, üretimi durdurmak da dahil çeşitli eylemlikler yapacaklarını ifade ettiler.
Kaynak: Evrensel, Birgün, Sendika.org, Direnişteyiz, Kızılbayrak, 22 Mayıs 2022