Direne direne öğreneceğiz, örgütlü güç ile kazanacağız

“Bu yol işçinin yolu

Alın teriyle dolu

Gücümüz birliğimizdir

Kimse bozamaz onu”

15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişi’nin yıldönümünde, Haziran ayında da işçi-emekçiler direnişte, eylemdeydi. Sınıfın direnişlere devam ettiği, kazanımlar elde ettiği bir ayı geride bıraktık. Bazı direniş alanları 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişi kutlamalarına ev sahipliği yaptı, bazı direnişler ise dayanışma etkinlikleri düzenleyerek direnişi halkla ve diğer direnen işçilerle buluşturdu. Bu etkinlikler işçilerin birbirlerinin direnişlerini görmesinde, mücadelelerin ortaklaştırılmasında olumlu bir adım oldu. 15-16 Haziran’ın sınıfı birleştiriciliği niteliği direnişlerde ve bu ayki işçi etkinliklerinde öne çıktı.

MCP Manisa Seramik fabrikasında sendika üyesi 17 işçi işten atıldı

Manisa Turgutlu’da bulunan MCP Manisa Seramik Ürünleri fabrikasında çalışma şartlarının ve mevcut haklarının iyileştirilmesi için Kristal-İş Sendikası’na üye olan 17 işçi işten atıldı. İşten atmalara karşı işçiler ve sendika, 8 Haziran tarihinde, dayanışma gösteren meslek örgütlerinin katılımıyla fabrika önünde basın açıklaması yaptı.

Mart ayı içerisinde fabrikada çoğunluğun sağlandığını ve bakanlığa yetki başvurusunda bulunulduğunu söyleyen Kristal-İş Genel Başkanı Bilal Çetintaş, patronun yetki başvurusu sonrası işçilere baskı yaptığını aktardı.

Grev hazırlığı yapılan Novares’te anlaşma sağlandı

7 Haziran 2022’de grev kararı alınan Novares’te toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlandı. Novares’te TİS süreci 18 Ocak 2022’de yapılan ilk oturum ile başlamıştı. 8 Haziran tarihinde Petrol-İş Genel Merkezi’nde yaklaşık 40 saat süren 15. oturumda anlaşma sağlanarak, sözleşme imzalandı. Sendika tarafından yapılan açıklamada, “Tüm ücretlerin ve sosyal yardımların net ödenmesi üzerinden çıktığımız yolda daha kârlı çıktığımız ve ilkleri kazandığımız bir örnek sözleşmeye imza attık” denildi.

İmzalanan toplu iş sözleşmesine göre bütün işçilerin maaşına yüzde 10 zam ve yine bütün işçilere 4 bin lira brüt seyyanen zam yapılacak.

Dergimiz hazırlandığı sıralarda, İşçi Gazetesi, Novares işyeri temsilcileriyle canlı yayında bu TİS sürecini değerlendiriyordu. İlgili program İşçi Gazetesi ve direnisteyiz.org’un sayfalarından takip edilebilir.

Neşe Plastik’te anlaşma sağlandı, grev bitti

TİS süreci tıkanan ve 18 Mayıs’ta greve çıkan Neşe Plastik işçileri, 30 gün süren grevlerinin ardından anlaşma sağladı, işbaşı yaptı.

18 Haziran tarihinde patronun talebi üzerine yapılan son toplantı 14 saat sürdü. Ücretlere taslak hazırlandığı dönemde yüzde 36 oranında artış ve 1.250 TL brüt seyyanen zam yapıldı. Grevde kalınan süreçte ücret kesintisi yaşayan işçilere bir sefere mahsus 1.000 TL gıda fişi verilecek. Sözleşmeye; asgarî ücretin 2022 yılı içerisinde artması durumunda, tarafların tekrar bir araya gelerek ücret zammı konusunda görüşme yapmaları maddesi eklendi. Lezita işçilerinin direnişi sürüyor

İzmir Kemalpaşa’da bulunan Abalıoğlu Lezita fabrikasında 2021 yılı Temmuz ayından beri Öz Gıda-İş’e üye oldukları için işten atılan 39 işçinin fabrika önündeki direnişi 30 günü aşkın süredir devam ediyor. Atılan işçilerden 20’sinin işe iade ve sendikal tazminat davaları kazanımla sonuçlanmasına rağmen işveren davayı istinafa taşıdı.

Direnişin 31. gününde Öz Gıda-İş fabrika önünde basın açıklaması yaptı. Sendika adına konuşan Yeter Kotan; “İşveren ve işveren vekilleri yasal mücadelemizin başladığından beri fabrikayı adeta bir hapishaneye çevirmiş, kameralar, dikenli teller ve tel örgülü yapay çimlerle fabrikayı kapatmıştır. İçerde baskılar şiddetlenmiş, tehditler, bölüm değiştirmeler, boş yere tutanak tutmalar devam etmektedir. Amaç işçiyi sindirmek, boyun eğdirmektir. Buna rağmen sendikasından istifa etmeyen işçiler dik duruşunu sürdürmektedir” diye konuştu.

İş bırakan Ağaç A.Ş. işçileri kazandı

DİSK Birleşik Tarım Orman Sendikası üyesi yaklaşık 400 Ağaç A.Ş. işçisi 13 Haziran tarihinde iş bırakmış, Saraçhane’de bulunan İBB binası önünde çadırlarla direnişe geçmişti.

Sözleşmesiz ve zamsız çalışmaya karşı iş bırakan İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki Ağaç A.Ş.’de çalışan DİSK’e bağlı Birleşik Tarım Orman Sendikası işçileri kazandı. İşten atılan işçiler işe iade edilecek, işçileri tehdit eden yöneticiler hakkında soruşturma açılacak, yeri değiştirilen işçiler görev yerlerine geri dönecek, toplu sözleşme görüşmeleri başlayacak.

DİSK/BTOSEN tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Uzunca bir süredir yürüttüğümüz sendikal hak mücadelemiz Saraçhane Direnişimiz sonrasında önemli bir aşamaya gelmiş bulunuyor. Tüm bu süreç boyunca çeşitli baskılarla karşılaştık, tehdit edildik, mobbinge uğradık, sürüldük, işten atılanlarımız oldu. Ancak, hiçbir koşulda teslim olmadık, teslim alınmadık. Gelinen aşamada, şimdiden kimi kazanımlarımız gerçekleşti; ayrıca, bundan sonrası için de bir masa kurulmuş oldu.”
İşten atılan Acarsoy işçileri: Patron bu lüks hayatı bizler sayesinde yaşıyor

Bursa Demirtaş OSB’de bulunan Acarsoy Tekstil’de, sendikal faaliyet yürüttükleri için işten atılan ve fabrika önünde direnişe başlayan kadın işçilerin mücadelesi 90 günü aşkın süredir devam ediyor.

Acarsoy Tekstil’de, fabrikada ağır çalışma koşullarına karşı Öz İplik-İş’e üye olan beş kadın işçi, düşük performans bahanesiyle işten atılmıştı. Direnen kadın işçiler 16 Haziran’da dayanışma gecesinde bir araya geldiler.

Dayanışma gecesinde konuşan Öz İplik İş Örgütlenme Uzmanı Serkan Açıcı, “İşçiler sesini yükselttikçe ekonomik baskılar, zulümler arttıkça birileri mikrofonu alıp koşa koşa kürsülere çıkıyor. Emeğimizi kimseye sömürtmeyiz, gibi sözler söylüyorlar. Bu akşam buraya bakıyorum aramızda yoklar. 94 günden beri fabrika önünde bağırıyoruz ama sesimizi kimseye duyuramıyoruz. Bu direniş ilk başladığından beri bize omuz veren herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Mikropor’da sendika düşmanlığı: 3 işçi işten atıldı

Ankara Sincan OSB’de bulunan Mikropor fabrikasında, işçilerin Türk Metal Sendikası’nda örgütlenmesine patronun yanıtı işten atma oldu. Sendikaya üye olan işçiler çoğunluğu sağlamaya çalışırken 3 işçi işten atıldı. İşten atmaların ardından Türk Metal Sendikası fabrika önünde eyleme başladı. 10 Haziran’da Arçelik, Karel, Türk Traktör fabrikalarındaki Türk Metal üyesi işçiler, işten atılan işçilerle birlikte Mikropor önünde eylem yaptı. Vardiya çıkışında fabrika önüne gelen işçiler tarafından “İş ekmek yoksa barış da yok”, “Yağmur çamur demeyiz, biz bu yoldan dönmeyiz” sloganları atıldı.

İşçiler vardiya çıkışlarında eylemler yapmaya devam ederken, sendikaya üye olan 3 işçi daha işten çıkarıldı. Patronların işten atma bahanesi yine 25. madde oldu.

Türk Metal Sendikası Ankara Şube Başkanı İbrahim Biçer, işten atılan işçilerin geri alınması ve fabrikaya sendikanın girmesi için mücadeleye devam edeceklerini söyledi.
EnerjiSA işçilerinin direnişi sürüyor

Haksız, hukuksuz şekilde işten atılan EnerjiSA işçilerinin, DİSK/Enerji-Sen öncülüğünde başlattığı direniş 80 günü aşkın bir süredir devam ediyor.

17 Haziran’da bir kez daha Sabancı Kuleleri önünde eylem yapan işçiler “3 gün direnir sonra giderler’ diyenlere cevabımız 83 günlük direnişimizdir” diyerek kararlı bir mücadele içerisinde olduklarını yineledi.

Sabancı Kuleleri önünde defalarca gözaltına alındıklarını ifade eden EnerjiSA işçisi Bekir Bayatlı, “Bizim önümüze konulan kalkanların arkasında, benim çocuğumun umudu, geleceği, her şeyi onun arkasında çalınıyor. Siz işçiyi koruyacakken, sermayeyi koruyorsunuz. Sokaklara yasaklara, barikatlar, usulsüz gözaltılar… Bunlar bizi geri durduramaz” diyerek polis saldırılarına ve barikatlara tepki gösterdi. Amazon deposunda işçiler DGD-SEN’e üye oldukları için baskıya uğruyor

Kocaeli Dilovası’nda bulunan Amazon deposunda işçiler DGD-SEN’e üye oldukları için baskıya uğruyor, işten atılıyorlar. Gözetleme kuleleriyle gözetlenen işçiler, patron tarafından siyah giyinen opex ekipleriyle baskı altına alınıp fotoğraflanıyor, x-raylerden geçiriliyor, hırsızlık iddialarıyla çıplak arama dayatmasına maruz kalıyor, haftalık izinleri gasp ediliyor, primleri kesiliyor.

DGD-SEN’e üye olduğu için işten çıkarılan Mehtap Tütün ve DGD-SEN Genel Başkanı Neslihan Acar’ın da olduğu sendika üyeleri 8 Haziran tarihinde depo önünde açıklama yaptı.

Patrona seslenen Tütün, haklarının gasp edildiğini kaydetti ve “Bu depoya sendikayı ben getireceğim” dedi.

Cengiz İnşaat’ın Eskencidere’deki taş ocağında çalışan kamyoncular kontak kapattı

Cengiz İnşaat’ın Rize’deki İyidere Lojistik Liman inşaatının deniz dolgusuna taş temin etmek için dünyada koruma altında bulunan 250 vadiden biri olan Eskencidere’de açtığı taş ocağında çalışan 80 kamyon şoförü, aylardır ücretlerini alamadıkları gerekçesiyle 15 Haziran’da kontak kapattı. Kam- yoncular, taşıma ücretleri ödenene kadar eylemlerini sürdüreceklerini açıkladı.

Mutlu Akü ve Mutlu Plastik’te grev başladı

Sendikadan alınan bilgiye göre 25 Ocak 2022’de yapılan ilk toplu sözleşme görüşmesi oturumunun ardından yaklaşık 6 ay geçti. Bu süreçte artan hayat pahalılığı, her geçen gün yükselen enflasyon ve bunlara karşı düşen alım gücünü telafi etmek isteyen tüm emekçiler gibi Mutlu Akü ve Mutlu Plastik işçileri de geçinebilir bir ücret talebinde bulundu.

Petrol İş İstanbul 2 Nolu Şubesi’nin örgütlü olduğu Mutlu Akü ve Mutlu Plastik işyerlerinde 9 Haziran itibariyle grev başladı. İki işyeri için yaklaşık altı aydır devam eden görüşmelerin tıkanmasında öne çıkan konu ücretler oldu. Grev fabrika önünde coşkuyla devam ediyor.
İmece Ev İşçileri Sendikası eylemdeydi: Sadaka değil hakkımızı istiyoruz!

16 Haziran Dünya Ev İşçileri Günü dolayısıyla Kadıköy’de bulunan Süreyya Operası önünde İmece Ev İşçileri Sendikası, Kadıköy’de ev işçilerinin yaşadıkları sorunlara dair bir basın açıklaması yaptı.

Ev işçilerinin genellikle kayıt dışı çalıştırıldığından emeklilik, sağlık gibi sosyal güvenlik haklarından; işsizlik, kısa çalışma ödeneği gibi kriz zamanı geçici çözümlerden yararlanamadıklarına dikkat çeken Zeynep Güzel, “Bugün dünyada ev işçileri sokakta taleplerini haykırıyor. Türkiye ILO’nun C189 no’lu Ev İşçilerine İnsana Yakışır İş Sözleşmesi’ni hala imzalamadı. ILO C189 imzalansın! Taleplerimiz tüm kayıt dışı çalışan işçilerin talebidir, diyoruz ve herkesi bu sese ortak olmaya davet ediyoruz. Güvenceli iş talep ediyoruz; yemek, sigorta ve emek- lilik haklarımızı istiyoruz!” dedi.

Ergsan’da eylem bitti, sendikalaşma sürüyor

İzmir Kemalpaşa’da bulunan Ergsan döküm fabrikasında Birleşik Metal-İş’te örgütlendikleri için işten atılan işçilerin fabrika kapısı önünde sürdürdükleri direniş 57. gününde sona erdi. Direniş sona erse de bazı kazanımlar elde dildiğine dikkat çeken işçiler, hukuki ve sendikal mücadelelerinin süreceğini dile getirdi.

Atılan işçilerden Mehmet Fatih Karabulut patronların birbirini desteklediği gibi işçilerin de birbirini desteklemesi gerektiğini ifade ederek, “Ama olmuyor. Neden çünkü aynı işyerinde çalışan işçiler birbirleriyle sorunlu. O varsa ben yokum, şu varsa öbürü yok. Herkes bölünmüş. Kimisi kişisel sebeplerle kimisi siyasi. Bormatek’teki eyleme ben gider desteklerim çünkü kimseyi tanımıyorum. İşçiler eylemde der giderim. Ama kendi fabrikamda bu dayanışmayı sağlamak daha zor. Oysa bilmiyorlar
ki hepimizin davası ekmeğimiz” diyerek gerçek bir kazanım için birleşik mücadeleye dikkat çekti.
15 Haziran’da greve çıkma kararı alan Sumitomo Rubber’da toplu iş sözleşmesi imzalandı

Japon sermayeli Sumitomo Rubber AKO lastik fabrikasında Petrol-İş Sendikası üyesi işçiler, tıkanan toplu iş sözleşme görüşmeleri nedeniyle 15 Haziran’da işyerinde grev kararı almıştı. 13 Haziran’da başlayan toplu iş sözleşme görüşmelerinde fabrika yetkilileri, sendikanın bütün tekliflerini kabul ederek 2 yıllık sözleşmeyi imzaladılar.

İşçiler sözleşmeye göre 31 Aralık 2021 maaş ücretlerine ortalama yüzde 86 zam aldı. İlk yılın sonunda (01 Ocak 2023 tarihinden itibaren) Sumitomo işçileri maaş ve sosyal haklarda enflasyon oranı artı yüzde 2,5 oranında zam alacaklar.

İmzalanan toplu iş sözleşmesine göre; fabrikada çalışan için en düşük 5 bin 740 olacak, yılda 4 ikramiye verilecek. Bunun yanı sıra, çalışan işçi evli ise eş, çocuk parası alacak. Yine çalışanlar maaşlarına ek olarak vardiya parası, yakacak, giyim yardımı, devam ödeneği desteği de alacaklar.

Pressan işçileriyle dayanışma etkinliği yapıldı

İnsanca çalışma ve yaşam koşulları için Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası’nda (TOMİS) örgütlenme faaliyeti yürüten iki işçi Kod4’ten işten atıldı. İşçiler 20 Mayıs’ta fabrika önünde direniş başlatmıştı.

17 Haziran’da; “Emeği, onuru ve geleceği için mücadele eden Pressan işçileriyle dayanışmaya!” şiarıyla TOMİS üyesi Pressan işçileri ile dayanışma etkinliği gerçekleştirildi. Direniş sürecinin özetlendiği açılış konuşmasında şunlar vurgulandı: “15-16 Haziran Direnişi’nin 52. yıldönümündeyiz… Bu

şanlı direniş, bizlere birlik olup fiili meşru mücadele hattıyla işçi sınıfının neler başarabildiğini tarih bize gösterdi. Bugün ırkçı saldırılar, kadın cinayetleri, mezhepsel ayrımcılıklar gibi toplumun her kesimine dönük saldırılar artarak devam ediyor. Ekonomik sorunlar başta olmak üzere her türlü sorunu yaratan kapitalist sistemdir. Eğer bu gidişata ‘dur’ demek istiyorsak, yüzümüzü işçi sınıfına dönmeliyiz, işçi sınıfının verdiği mücadeleyi büyütmeliyiz. Ayrıca sınıfın içinde sermaye uzantılı ihanetçi sarı sendikalara karşı mücadele etmekten başka çaremiz yoktur.” Sinbo’da sendika düşmanlığı devam ediyor, TOMİS Sinbo işyeri temsilcisi işten atıldı

TOMİS Sinbo işyeri temsilcisi Onur Kömek’in işten atılması sonrasında başlattığı direniş 15 günü aşkındır devam ediyor. Direniş alanında 15-16 Haziran Direnişi’nin 52. yıldönümü için işçilere seslenen TOMİS temsilcisi, “15-16 Haziran Direnişi’nin 52. yıldönümü. 52 yıl önce İstanbul’da Kocaeli’de on binlerce işçi mücadele ettiler. Onlar sendikaları-
na, emeklerine sahip çıktılar. Sendikalarına sahip çıktıkları için kazandılar. Sinbo işçilerinin yapması gereken açıktır. Arkadaşlarına güvenecekler, sendikalarına sahip çıkacaklar. Maaşlarının üç kuruş artmasına bakmadan, insanca yaşam koşulları için mücadele edecekler” dedi.

Asen Metal direniş alanında 15-16 Haziran etkinliği yapıldı

Kocaeli Dilovası Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Asen Metal fabrikasında, Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye olan işçiler, patron tarafından hukuksuzca işten çıkarıldı. Hukukî süreç devam ederken, hayat pahalılığı ve artan yoksullaşma koşullarına rağmen işten çıkarılan işçiler mücadeleye devam ediyor.

DİSK ve Birleşik Metal-İş’in çağrısıyla Asen Metal işçilerinin direniş alanında 15-16 Haziran etkinliği gerçekleştirildi. İşçiler farklı fabrikalardan pankartlarla yürüyüş yaparak direniş alanına geldi. Etkinlikte konuşma yapan Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Asen Metal’in sendika düşmanlığını ve işçilere dönük saldırgan tutumları teşhir etti. Sendikasız bir işçi bölgesi yarat- maya çalışılan yeni bir sanayi havzası olan Dilovası üst sanayi bölgesindeki son dönemdeki sendikalaşma eğilimini ifade etti. “Sendikalaşmaktan, anayasal hakkı kullanma kararlılığından ve Asen Metal’deki direnişten vazgeçmeyecekleri”ni vurguladı.

Lila Kâğıt işçileri: Özgür ve eşit bir gelecek için mücadele veriyoruz elbet bir gün güneş doğacak

Çorlu’da faaliyet yürüten ve Selüloz İş Sendikası’na üye oldukları için işten atılan Lila Kâğıt işçilerinin direnişi 170 günü geride bıraktı.

Geçtiğimiz yılın haziran ayından beri örgütlenme mücadelesi veren işçilerden 60’a yakını işten atıldı. Fabrika önünde kurdukları çadırda direnişlerini sürdüren işçiler “İnsanca yaşamak için, haklarımız için direniyoruz” mesajını paylaştı.

YemekSepeti işçisi Doğu Yılmaz direnişe başladı

YemekSepeti’nden “daralma” bahanesiyle işten çıkarılan, asıl olarak sendikal faaliyeti engellemek amacıyla işten çıkarılan Doğu Yılmaz 22 Mayıs’ta Eyüp-Rami’deki depo önünde direnişe başlamıştı. Direnişten birkaç gün sonra arabulucu vasıtasıyla YemekSepeti yönetiminin temsilcilerinin kendileriyle görüşmek istediğini ve 28 Mayıs’ta telekonferans yoluyla ilk görüşmeyi yaptıklarını belirten Yılmaz, “YemekSepeti patron vekili uzlaşmak istediklerini belirterek eylemimi bırakmam karşılığında ‘rakamda pazarlık yapmak istediklerini’ belirtiler. Ben bu öneriyi kabul etmedim. Birkaç gün sonrasında arabulucu arayarak benimle uzlaşmak için belirttikleri tarihte görüşmek istediklerini belirttiler” dedi. Para karşılığında direnişi kırmak isteyen patronlara karşı Yılmaz direnişine devam ediyor.

Yılmaz, İstanbul’daki YemekSepeti depolarını gezerek işten atmaya, baskıya, mobbinge, tutanak tehdidine, sürgüne karşı işçileri örgütlenmeye ve direnişe sahip çıkmaya çağırıyor.

Kaynak252. Sayı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz