Yunanistan ile kredi borçlarının yapılandırılması hakkında konuşmak üzere Brüksel’de bulunan Uluslararası Para Fonu (IMF) heyetinin, Yunanistan’da anlaşamadığı ve Washington’a döndüğü bildirildi.
11 Haziran’da Washington’da basın açıklaması yapan IMF sözcüsü Gerry Rice, “Yunanistan tarafında oluşan yumak çok büyük. Önemli birçok konuda temel farklılıklarımız var. Bu farklılıkları daraltmak için herhangi güncel bir gelişme olmadı” ifadelerini kullandı. IMF Başkanı Christine Lagarde’nin 18 Haziran’da Lüksemburg’da Euro-alanı Ekonomi Bakanlarının yapacağı toplantıya katılacağını bildiren Rice, “Başkanımızın dediği gibi, IMF masayı asla terk etmez” dedi.
Yunanistan IMF ile görüşmeler konusunda yatırımcılardan gelen eleştirilere rağmen, seçim öncesi tutumunu yapıcı bir irade ile korudu.
İstifa Eden Yunanistan Maliye Bakanı Varufakis: “AB Yunanistan’a Şantaj Yapıyor”
Varufakis, İspanya’da yayınlanan ” El Mundo” gazetesine verdiği özel röportajda Yunanistan’a yapılanları ‘terörizm’ olarak niteledi.
Maliye Bakanı Yanis Varufakis, Troika ve Brüksel’in referandumda “Evet” oyu çıkması için uğraş verdiğini hatırlatarak bu durumun Yunan halkının aşağılanması anlamına geleceğini söyledi. Varufakis Avrupa’nın olağan sistemi eleştiren Yunanistan’daki Syriza ve İspanya’da ki Podemos gibi partilere de ihtiyacı olduğunu belirtti.
Gazeteye verdiği röportajında, pazar günkü oylamada hangi sonuç çıkarsa çıksın Avrupa Birliği ile bir anlaşma olacağına inandığını vurgulayarak buna hem Yunanistan’ın hem de Brüksel’in ihtiyacı olduğunu ifade eden Varufakis, AB’nin üye ülkelerde demokrasi istemediğine de işaret ederek ” onlar biz ne istiyorsak onu yapın diyorlar. Bize paket sunuyorlar onu yürürlüğe koymamızı istiyorlar. Biz bağımsız bir ülkeyiz. Yunanistan’ın geleceği ile ilgili kararları Yunan halkı verir. Ancak bu isteğimize sıcak bakmıyorlar. Bize danışma hakkı vermiyorlar” sözlerini etti. AB’nin Yunanistan’a yaptığını şantaj olarak da yorumlayan Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis, bunun demokrasiye aykırı olduğunu terörizm anlamına geleceğini kaydetti.
Yunanistan’ın kaybetmesinin kimsenin işine gelmeyeceğini de savunan Maliye Bakanı Varufakis ” Eğer Yunanistan duvara çarparsa, trilyon dolarlar kaybolacak. Bu çok fazla para ve Avrupa’nın buna izin verebileceğine ihtimal vermiyorum” yorumunu yaptı. Referandumdan çıkabilecek bir evet karşısında istifasını vereceğini de sözlerine ekleyen Maliye Bakanı “sanırım hükümet de aynı yolu izleyecek” dedi.
Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis ayrıca referandumdan “Evet” oyu çıkması halinde istifa edeceğini açıklamış, ancak “Hayır” çıkmasına rağmen “Oxi(Evet) sadece başlangıçtır” diyerek istifasını sunmuştu.
Daha önce oylamada “Evet” çıkarsa istifa edeceğini söyleyen Bakan Varufakis, çıkan yüzde 61 “Hayır”a rağmen Twitter adresinden yaptığı açıklamada “Minister No more!” diyerek “Artık bakan değilim. Referandum sonuçlarının ardından yapılacak toplantılarda yer almayacağım, bugün itibariyle görevimden istifa ediyorum” dedi.
“Kredicilerin Nefretinden Onur Duyuyorum”
Varufakis açıklamasına, 5 Temmuz referandumunun, Yunanistan halkının borç esaretine karşı isyan ettiği eşsiz bir zaman olduğunu ifade ederek başladı. Varufakis, Avro grup ülkelerinin toplantılara katılmaması tercihinin farkına vardığını ve başbakanın anlaşma konusunda yardımcı olacağını düşündüğünü belirtmesi üzerine istifa ettiğini söyledi. Varufakis açıklamasının devamında şunları söyledi:
“Bunu Alexis Tsipras’ın kahramanlığına yardımcı olmak adına benim görevim olarak düşünüyorum ve kredicilerin nefretinden onur duyuyorum. Başbakan Tsipras’ı yeni maliye bakanını ve hükümeti desteklemeye devam edeceğim. Yunanistan halkını onurlandırmak için gösterilen insan üstü çaba ve onların dünyadaki tüm demokratları ödüllendirdikleri ünlü OXI sadece başlangıçtır.”
Sandıkların açıklamasından sonra Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, “Halkımız 5 yıl boyunca kendisine dayatılan kemer sıkma politikalarına hayır dedi. Biz de 5 ay boyunca halkımızın mantıklı isteğinin duyulması için mücadele ettik. Ne yazık ki kreditörlerimiz müzakereyi kabul etmediler, bize ültimatom verdiler. Halkımız ültimatomu iade etti. Bu sonuçla kreditörlerle yeniden masaya oturacağız. Borcumuzun yeniden yapılandırılmasını talep edeceğiz. Yarından itibaren Avrupa yaralarını sarmaya başlayacak” demişti.
Varoufakis: ”Bize iki seçenek sunulmuştu, kurşuna dizilmek ya da teslimiyet”
İstifasından sonra BBC ile bir röportaj yapan Varoufakis, Yunanistan’ın tarihe ‘gelmiş geçmiş en büyük makro ekonomi yönetimi felaketi’ olarak geçecek bir programla karşı karşıya olduğunu söyledi.
Kemer sıkma önlemlerinin savucusu euro bölgesi ülkelerinden Almanya , Yunan hükümetinin borçlarını çevirebilmesi için ihtiyacı olan ek kredilere ilişkin müzakerelere başlamak için parlamentodan yetki aldı.
Diğer yandan Avrupa Komisyonu da, Yunanistan’a 7 milyar euro civarında köprü krediye onay verdi.
Atina’nın kemer sıkma önlemleri karşılığında Avrupa merkez bankası ve IMF’den alacağı ek kredinin miktarının 86 milyar euro civarında olması planlanıyor.
Ancak eski Yunan Maliye Bakanı, programının başarısı konusunda iyimser değil.
”Bu program kim tarafından uygulanırsa uygulansın başarısız olacak” görüşünü dile getiren Varoufakis, bu sonucun ne zaman gerçekleşeceğinin sorulmasını üzerine, ”Başarısız oldu bile” dedi.
Euro bölgesi liderleriyle görüşme sürecinde geçtiğimiz haftalarda bakanlık görevinden istifa eden Varoufakis’in ayrılması sık sık çatışma yaşadığı euro bölgesi maliye bakanlarına karşı bir jest olarak görülmüştü.
Çipras’ın imzalamaktan başka seçeneği yoktu görüşünü dile getiren Varoufakis, ”Bize iki seçenek sunulmuştu, kurşuna dizilmek ya da teslimiyet. O nihai stratejinin teslimiyet olduğuna karar verdi” dedi.
Varoufakis ekonominin krizden çıkabilmesi için bir sonraki kredi dilimine odaklanmanın yanlış olduğunu savunarak, ”Asıl amaç borçların yeniden yapılandırılması ve ekonominin yeniden yaşayabilecek bir dönüşüm ve reformdan geçirilmesi olmalı. Ben de, sadece bir sonraki kredi dilimini garanti altına alabilmek için ne gerekiyorsa yaparak bu yaklaşımı tehlikeye atmak istemedim” dedi.
Avro Zirvesinde Koşullar Belli Oldu, Söz Yunanistan Parlamentosunda
Zirvede Yunanistan’ın durumu ele alındı ve özelleştirme, emeklilik, bankacılık fonları konularında Yunanistan’a bir reform paketi sunuldu. Paketin içeriği pek çok mâli konuda kemer sıkma politikalarını içeriyor.
Aleksis Çipras ise zorlu bir cepheyi kazandıklarını fakat şimdi zor kararlarla karşı karşıya olduklarını ifade etti. Çipras “Avrupa’daki muhafazakâr çevrelerin en aşırı planlarını önlemek için sorumluluk aldık. Mali şok ve bankacılık sisteminin çökmesi planını engelledik.” diye konuştu.
Dayatılan pakete var olan ekonomik koşullarda boyun eğmek zorunda kalan Çipras hükümeti, Avrupa ülkelerini de yeni bir destek paketine zorlamış oldu.
Yunanistan’da Kabine Değişikliği
Yunanistan’da reform paketine “Hayır” oyu kullanan isimler kabineden çıkarıldı.
Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras kabinede değişikliğe giderek reform paketine “hayır” diyen bazı kabine üyelerini hükümetten çıkardı. Çipras hükümetinin Avrogrup ve IMF karşısındaki tutumunun ardından müzakerelerdeki tutuma tepki gösteren ve mecliste üçüncü kemer sıkma programına “hayır” oyu kullanan isimler kabineden çıkarıldı.
Kaynak: direnisteyiz.net, DHA, CNNTurk, sendika.org