Fransa’ya Alınmayan Göçmenler Açlık Grevinde
Fransa’ya girişleri kabul edilmeyen iki yüz civarında göçmen, İtalya- Fransa sınırında açlık grevine başladı.
Sömürü ve savaş koşullarının göçe zorladığı aileler, Libya üzerinden feribot ile İtalya’ya sınırına ulaşabildikleri halde Fransa’ya geçişleri engellendi. Açlık grevine başlayan göçmenler, oturma eylemi yaparak trafiği araçlara kapadı. AFP’ye konuşan sınır polisi, birçoğu Somali, Sudan, Eritre ve Fildişi Sahili’nden gelerek iltica talebi için Almanya, İngiltere ve İsveç’e geçmek istediklerini belirtilen göçmenlere Fransa’ya girişlerine izin verilmemesi emrini aldıklarını ifade etti.
Kararı protesto eden göçmenler “Geri dönmeyeceğiz, (sınırı) geçmek zorundayız” ve “Özgürlük istiyoruz” yazılı pankartlar ile yolu trafiğe kapadı.
Barış İstiyoruz
Kızıl Haç’ın getirdiği yemekleri reddeden göçmenlerden 20 yaşındaki Mustafa Ali “Yemeyeceğiz. Dün tüm gün sıcakta geçirdik ve geceleyin yağmur ve soğukta kaldık. Eğer burada ölmemiz gerekiyorsa, yemek yemeye ihtiyacımız yok” diye konuştu. Sudan’dan gelen bir göçmen ise sınırı geçtiğini fakat trende yakalandığını ve tekrar İtalya’ya gönderildiğini ifade ederken, “Darfur’da savaş ve şiddet var, katliam var ve biz barış istiyoruz” dedi.
Kayıtlara göre Fransız polisi sadece bu hafta Fransa’nın güney sınırında bin 439 göçmeni yakaladı, bin 97’sini İtalya’ya geri gönderdi.
“Sınır güvenliği” hakkındaki uygulamalar, geçtiğimiz haftalarda G7’nin Almanya’da kabul ettiği yeni bir düzenleme ile değiştirilmişti.
İtalya AB’ye Rest Çekti: Daha Fazla Göçmen Alın
İtalya, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin derhal önlem almadığı takdirde, göçmenlere sınırdan geçiş hakkı yaratacağını açıklayarak AB’ye rest çekti.
Sömürü ve savaş koşulları nedeniyle topraklarını terk etmek zorunda kalan göçmenler, okyanuslarda yaşam mücadelesini kazanabilirse Avrupa sınırlarına geliyor. Genel olarak Libya üzerinden İtalya’ya ulaşabilen göçmenlerin, iltica talebiyle diğer Avrupa ülkelerine geçişleri G7 ülkelerinin son kararı ile daha da zorlaştı. Göçmenler geri dönemeyeceklerini belirtip İtalya sınırında beklerken, İtalya’dan açıklama geldi.
İtalya göçmenler konusunda ‘yük’ün bölüşülmemesi, diğer AB ülkelerinin daha fazla göçmen almaması halinde, iltica talebi ile gelenlere sınırdan geçmeleri için geçici vize vereceklerini açıkladı. Hükümet ayrıca, önlem alınmadığı takdirde bundan sonra denizden kurtarılan göçmen botlarını limana kabul etmemeyi düşündüklerini de ifade etti.
Dortmund’da Mülteci Protestosu: Suriyeliler İlticalarının Kabulünü Bekliyor
Almanya´nın Kuzey Ren Vestfalya eyaletinin Dortmund kentinde 70 Suriyeli mülteci, uzun süren oturum hakkı alma işlemlerini protesto etti.
Oturum ve iş haklarının üç ay içinde tanınmasını isteyen mülteciler, bir an önce geride bıraktıkları ailelerini Almanya´ya getirmek istiyor. Mültecilere göre, Dortmund´da sığınma başvurularının işlem süresi sekiz ay ile bir yıl arası sürüyor. Bu süre başka yerlere göre üç misli fazla bir zaman demek.
İstekleri kabul edilene kadar protestolarını sürdüreceklerini belirten mültecilerin talepleri özetle şunlar: Oturum izinlerinin hemen verilmesi, aile birleşiminin kolaylaştırılması ve hızlandırılması, hemen dil kursu yapma ve çalışma hakkı tanınması ve Dublin anlaşmasının yürürlükten kaldırılması. Dublin Anlaşması’na göre mülteciler, İtalya, Macaristan ve Bulgaristan gibi geçiş ülkelerine geri gönderilmek zorunda.
direnisteyiz.net