7. BRICS Zirvesi yapıldı

Rusya’nın ev sahipliğinde 8-10 Temmuz tarihleri arasında düzenlenen 7. BRICS zirvesi ile 15. SCO zirvesi devam ediyor.

9 Temmuz Perşembe günü bir basın açıklaması yapan Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, BRICS ve SCO ülkelerinin uluslararası terörizme karşı birlikte mücadele etmesi gerekliliğinin altını çizdi. Lavrov, BRICS ve SCO üyesi ülkelerin IŞİD’i yenmek için istikrarlı ve birlikte çaba gösterilmesi konusunda anlaşmaya varıldığını dile getirdi.

İran’a Ambargo Kaldırılmalıdır

Lavrov düzenlenen basın toplantısında “İslam Devleti ile kararlı ve çifte standart olmadan savaşmak gerekir” dedi ve zirveye katılan iki kuruma dâhil ülkelerin de anti-terörizm beyannamesi imzalayacağını ifade etti.

Lavrov, uluslararası terörizmin yarattığı karmaşık problemlerin, sorunlarla ilgili direk alakası olan Suriye ve diğer dünya güçleri gibi ülkelerle dayanışma ve koordinasyon içinde çözülmesi gerektiğine dikkat çekti.

Lavrov ayrıca İran’a uygulanan silah ambargosunun kaldırılmasının terörizme karşı savaşın daha iyi işlemesi için gerekli olduğunu savundu. Lavrov “İran, İslam Devleti ile savaşın doğrudan destekçisidir, bu nedenle silah ambargosunun kaldırılması ülkenin terörizm ile savaşında askeri kapasitesini arttıracaktır” dedi.

BRICS Sadece Kendi Gelişimi İçin Adım Atmıyor 

Basın açıklamasında, Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Sergei Ryabkov da bir konuşma yaptı. Ryabkov, terörizm ile ortaklaşa mücadelenin BRICS ülkelerinin uluslararası sorumluluğunun yalnızca bir yönü olduğunu vurguladı. Rybakov “BRICS sadece kendi gelişimi için büyük bir adım atmıyor, aynı zamanda uluslararası duruma doğrudan nüfuz edecektir. Aslında BRICS şimdiden çok kutuplu bir dünyanın yeni merkezinin yanında yeni ve daha demokratik uluslararası ilişkiler sistemini oluşturmuştur ” ifadelerini kullandı.

IMF’e rakip olacak birlik, yeni bir para birimi üzerinde de çalışmalarını sürdürüyor.

Rusya’ya bağlı Başkurdistan Cumhuriyeti’nin başkenti Ufa’da düzenlenen zirvenin ardından liderler “Ufa Deklarasyonu” ve “Ufa Eylem Planı”na imza attı. Zirve sonunda ayrıca BRICS ekonomik ortaklık stratejisi, kültür alanında işbirliği zaptı, ortak internet sitesi oluşturulması ve yeni Kalkınma Bankası’yla işbirliği konularında mutabakat zaptı imzalandı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, zirvenin ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, BRICS kapsamında yeni finansal bir yapı oluşturulduğunu söyledi. Geniş katılımlı toplantılarda toplam 200 milyar dolar hacimli yeni kalkınma bankası ve ortak döviz rezervi oluşturulması çalışmalarının tamamlandığını belirten Putin, yeni bankanın ulaşım, enerji, altyapı ve endüstriyel gelişim alanlarında kredi sağlayacağını aktardı.

Toplam sermayesi 100 milyar dolar olan BRICS ülkeleri döviz rezervleri havuzu, üye ülkelerde nakit dolar sıkıntısının oluşması durumunda mali istikrarı sağlamak amacıyla oluşturuldu. Ortak havuza Çin 41 milyar dolar, Brezilya, Hindistan ve Rusya 18’er milyar dolar, Güney Afrika Cumhuriyeti ise 5 milyar dolar katkı sağlayacak.

Putin, ayrıca  BRICS ülkelerinin terörizm ve aşırılık tehditlerine karşı durarak Nazi ideolojisinin canlanmasını önleme, uyuşturucu ticareti, korsanlıkla mücadele ve sanal güvenlik gibi konularda birlikte hareket edeceklerini söyledi. Putin, BRICS ülkelerinin uluslararası güvenlik ve küresel güvenliğin sağlanmasına katkı sunmaya devam edeceğini belirtti.

BRICS yol haritasının en geç bu sene sonuna kadar hazır hale geleceğini ifade eden Putin, BRICS liderlerinin Antalya’da düzenlenecek G20 zirvesinde ayrıca bir araya geleceğini ifade etti.

Rusya’nın dönem başkanlığında düzenlenen BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) liderler zirvesinde 77 maddelik ortak bildiri kabul edildi.

direnisteyiz.net