2013-2014’te Ukrayna’da gerçekleşen Yevromaydan ayaklanmasıyla birlikte yönetimin değişmesi; Rusya’ya karşı batı destekli rejim değişikliği Ukrayna’da politik ve ekonomik yıkımı da beraberinde getirdi. Batı’nın savunuculuğunu yapan ana akım medya da artık bu gerçeği görmezden gelemiyor. AB işbirliği anlaşmasına imza atmayı reddeden Viktor Yanukoviç’in iktidardan indirilmesiyle sonlanan gösterilerin ateşli destekleyicisi The New York Times geçtiğimiz gün AB’nin Ukrayna’ya getirdiği yıkımı sayfalarına taşıdı.
The New York Times, Ukrayna’nın en kârlı sektörü olan tarım ve hayvancılığın AB kotaları ve Rus pazarının kaybedilmesinden sonra tamamen çökmüş durumda olduğu haberini yayınladı. Andrew Kramer Ukrayna’daki durumun vehametini satırlarına şöyle taşıdı: “Tarım sektörü Ukrayna ihracatında %40’lık bir paya sahiptir ancak ticaret anlaşmasına dahil olan gümrüksüz tarım ürünlerinin sayısı çok azdır. Örneğin balda kota o kadar düşük ki daha yılın ilk 6 haftasında bal kotası dolmuştur.”
AB anlaşmalarının kabulünün sonuçlarının Ukrayna için kötü olduğunu kabul etse de The New York Times, öte yandan ayaklanmayla birlikte devrilen lider Yanukoviç için ise “Rus yanlısı” ve “Moskova’nın adamı” ifadelerine yer veriyor. Ne var ki Yanukoviç döneminde Ukrayna’ya kaynak sunan Rusya, 15 milyar dolar kredi, doğalgaz indirimi ve Ukrayna’nın entegre olduğu Rus pazarına kotasız erişim gibi seçeneklerle Ukrayna için AB seçeneğinden çok daha adil şartlara sahip idi.
2013 yılında kanlı bir darbe ile hükümeti ele geçiren Poroşenko’ya karşı çıkanlar ise o günlerde “kullanışlı aptal” ya da “Rus ajanı” olmakla suçlanmış; Poroşenko’yla birlikte Ukrayna, AB ile siyasi bir hat çizmişti. Ne var ki, tüm “idealist” söylemlerine rağmen Brüksel verdiği sözlerin arkasında durmadı. Ukrayna’da vize serbestisi uygulamasına geçilmediği gibi ticari ürünlere de sıkı kotalar uygulandı.
Serbest ticaret anlaşmasıyla yıllık 490 milyar Euro tutarında kazanç elde edeceğini düşünen Ukrayna, Rus ve Belarus pazarının kaybedilmesiyle birlikte yıllık 16 milyar Euro kayba uğradı. Bu rakamlar bile tek başına AB güdümünde Ukrayna’nın iflasını belgeledi.
Kramer, makalesinin devamında ise Ukraynalı iş adamı Oleg Bahmatyuk’tan alıntı yaparak Ukrayna ekonomisinde çöküşün altını çizdi. Bahmatyuk; “Sermaye ve ticaret yatırımına ihtiyacımız var; piyasalarda para yok; ihracat pazarımızı kaybediyoruz. Tarım ülkesi olarak git gide geriye gidiyoruz” açıklamalarında bulunmuştu.
Ancak Ukrayna’daki çöküş yalnızca tarım alanında değil; ağır sanayide de gerçekleşti. Ünlü uçak üreticisi Antonov 2016 yılının başında iflasını ilan etti. The New York Times yazarı Kramer ise Ukrayna’daki bu duruma dikkat çekerek Trump döneminde ABD’nin Ukrayna’ya da odaklanması gerektiği ifadelerine yer verdi.
Kaynak: Direnişteyiz.org, 30 Aralık 2016