Direnişin dünyası… (Haziran 2022)

İtalya’da savaş ekonomisine karşı grev

İtalya’nın Bologna bölgesindeki Sendikal Taban Örgütleri Birliği’nin (Unione Sindacale di Base/USB) “Ücretleri yükseltin, silahları azaltın!” çağrısıyla, binlerce işçinin katılımıyla 20 Mayıs’ta “toplumsal genel grev” gerçekleştirildi.

Grevden dolayı üretim durdu, lojistik hizmetler yapılmadı. Toplu taşımacılık durdu ve okullar kapalı kaldı. On binlerce kişi savaşa, savaş ekonomisine, savaş hükümetine karşı sesini yükselterek “Savaşa hayır!” dedi. Greve ve gösterilere katılanlar ülke kaynaklarının savaş ve silahlanma için değil sosyal harcamalar için kullanılmasını istedi.

“Savaşlara ve savaş ekonomisine hayır!”, “NATO’nun askeri genişlemesine ve askeri harcamalarına hayır!”, “Ukrayna’ya silah sevkiyatına hayır!”, “Savaşın yükünü ve askeri harcamaları işçilerin ödemesine hayır!”, “İşsizliğe, sosyal hak gasplarına hayır!”, “Ücretlerde kesintiye hayır!”, “Herkese yetecek kadar askeri ücret!”, “Herkese iş imkanı sağlansın!” vb. sloganlar eşliğinde, başta Roma, Milano, Torino, Genova ve Bologna gibi büyük kentlerin yanı sıra, Venezia, La Spezia, Firenze, Pisa, Palermo, Catania, Messina Cagliori ve Tries’te  işçi ve emekçiler grev ve direnişteki yerlerini aldılar.

İtalya genelinde pek çok meydanda ve savaş aygıtı NATO’nun üsleri önünde aynı anda gösteriler yapıldı ve uyarı nöbetleri tutuldu. Yürüyüşlerde “Savaştan çıkın, ücretleri ve sosyal harcamaları artırın!” pankartı taşındı.

İran’da artan fiyatlar kitleleri sokağa döktü

İran’da hükümetin sübvansiyonları kaldırmasının ardından bazı gıda fiyatlarının artması ve kimi gıda maddelerinde kıtlık yaşanması sonucu halk sokağa döküldü. Gösterilerde “Korkmayın, korkmayın, hepimiz birlikteyiz!” sloganları atıldı.

İran’da temel gıda ürünlerinde meydana gelen zamlara karşı eylemler ülkenin farklı kentlerine yayıldı. Huzistan’daki İzeh, Dezful ve Andimeshk, Lorestan’daki Boroujerd ve Doroud, Chaharmahal ve Bakhtiari Eyaletindeki Junqan, Farsan ve Shahre kord, Kohgiluyeh’deki Dehdasht ve Boyer-Ahmad Eyaletleri dahil olmak üzere İran’daki birçok ilde temel gıda fiyatlarında uygulanan fahiş fiyat artışı ve İslam Cumhuriyeti’nin ve güvenlik güçlerinin politikalarına karşı halk sokaklara çıktı.

Güney Afrika’da Arcelor Mittal’da grev

Güney Afrika Cumhuriyeti’nde kıtanın en büyük metal tekeli Arcelor Mittal’da işçiler 12 Mayıs’ta greve başladı.

Numsa Sendikası %10 ücret artışı, geçici işçilerin kalıcı istihdamı, geçici çalışmanın kaldırılması, barınma yardımı ve tıbbi bakım konusunda yardım talep ediyor. Arcelor patronları ise, sadece %5 ücret artışı teklif ediyor.

Arcelor patronları, en düşük işçi maaşının 21.000 R (1.240 €) olduğunu iddia ederken, Numsa işçilerin sadece 7000 Rand (414 €) aldığını söylüyor. Ülkede yakıt, elektrik ve gıda maddelerinin fiyatları son aylarda aşırı derecede arttırıldı.

Arcelor Mittal, yüksek fırın, kok pili ve çelik fabrikası işçilerinin grev yapmasını yasaklayan bir ihtiyati tedbir kararı aldırdı. Bunun nedeni, Arcelor’un üretimin bu bölümlerinin “temel hizmetler” olarak ilan etmesiydi. Bu konuda bir karar verilinceye kadar, belirtilen alanlarda çalışanların çoğunluğunu oluşturan olan işçilerin greve gitmesine izin verilmiyor.

Arjantin’de enflasyona karşı protestolar

Arjantin’de on binlerce kişi “yoksulluk ve açlığa karşı istihdam ve ücret artışı” talebiyle 12 Mayıs’ta eylem yaptılar. Ülkede fiyatların nisan ayında yüzde 6 artmasının ardından çok sayıda kuruluş protesto çağrısında bulunmuştu. 2022’nin ilk dört ayında Arjantin’de fiyatlar yüzde 21 arttı. Arjantin’de halk, Uluslararası Para Fonu programının sonlandırılasını ve borç geri ödemelerinin durdurulmasını talep ediyor.

Çad’da öğrenciler eylemde

Çad’da binlerce öğrenci 14 Mayıs günü, Fransız birliklerinin ülkeden çekilmesini talep etmek için en az üç şehirde sokaklara çıktı. Başkent N’Djamena’da polis göstericilere karşı göz yaşartıcı gaz kullandı. Fransa’ya bağlı askeri birlikler, 1960’taki bağımsızlıktan bu yana Çad’da bulunuyor.

Portekiz’de demir yolu işçilerinden bir günlük grev

Portekiz’de ulaşım işçileri 16 Mayıs’ta 24 saatlik bir grev gerçekleştirdi. Ulaşım İşçileri Sendikası Fectrans’ın verdiği bilgiye göre, CP (Comboios de Portugal) demiryolu işçilerinin yüzde 95’i greve katıldı. Demiryolu ulaşımı ülke çapında durma noktasına geldi. Grevlerin bir kısmı 15 Mayıs günü başladı ve 17 Mayıs gününe kadar devam etti. Grevciler her demiryolu işçisi için 90 avro ücret artışı talep ediyor.

Yeni Zelanda’da halk sağlığı çalışanları grev yaptı

Uzun zamana önce duyurusu yapılan sağlık emekçilerinin grevi, 16 Mayıs’ta gerçekleştirildi. Yeni Zelanda’da yaklaşık 10 bin halk sağlığı çalışanı ülke genelinde 24 saatlik greve gitti. Laboratuvar çalışanları, anestezi uzmanları, terapistler dahil olmak üzere kliniklerdeki bilimsel ve teknik personel için talep edilen ücret artışı konusunda yapılan müzakereler 18 aydan beri devam ediyor.

Grevciler kliniklerin önünde toplanarak protesto gösterisi yaptı. Doktor ve hemşireler greve katılmadı. Buna rağmen grevden dolayı klinik hizmetleri büyük ölçüde aksadı, ameliyatlar iptal edilmek zorunda kaldı.

Paris Arco’da grev

Fransa’nın Châtellerault kentinde bulunan Arco isimli fabrikada Louis-Vuitton’a el çantası üreten 350 işçi 18 Mayıs günü üretimi durdurarak şirketin otoparkında greve çıktı.

15 gün önce başlatılan zorunlu yıllık görüşmeler (NAO -négociations annuelles obligatoires) kapsamında işçilerin 150 avro aylık zam talebine karşı patronun 70 avro teklif ettiği belirtildi. Greve çıkan işçiler yıllardır çalışmalarına rağmen ücretlerinin asgari ücreti geçmediğini, 150 avronun çok büyük bir miktar olmadığını, taleplerini almak için kararlı olduklarını ifade ettiler. İşçiler, görüşmelerden sonuç alana kadar mücadeleye devam edeceklerini açıkladılar.

Madrid’te doktorlardan süresiz grev

İspanya Madrid’de doktorlar, geçici sözleşmelere son verilip, kadrolu personel alımı yapılması talebiyle 11 Mayıs’ta süresiz grev başlattı.

Madrid’deki kamu hastanelerinde başlatılan grevden dolayı acil servisler ve kritik üniteler dışındaki tüm birimlerde sağlık personelinin ve hizmetlerin yüzde 50 düşürüleceği bildirildi.

Doktorların bağlı olduğu sendika ve derneklerden yapılan açıklamalarda, “geçici sözleşmeli personel alımının suiistimal edilerek tahammül edilemeyecek bir boyuta ulaştığı ve grevin zorunluluk olduğu” ifade edildi.

Sendikalar, grevi sonlandırmak için Madrid özerk yönetiminden, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren geçici sözleşmelerle çalıştırılan tüm doktorların kadroya alınmasını, geçici sözleşmelerle ilgili yönetmeliğin değiştirilmesini talep ediyor.

Avrupa Birliği standartlarına göre bölgesel olarak kamu hastanelerinde geçici sözleşmeli doktor çalıştırma oranının yüzde 8 olduğunu kaydeden sendika temsilcileri, Madrid’de bu oranın yüzde 53’ü bulduğunu belirtti.

Madrid, özerk yönetim meclisi önünde eylem yapan doktorlar, eylemlerine devam edeceklerini duyurdu.

Cezayir’de ülke çapında genel grev

25 ve 27 Nisan günleri Cezayir’deki öğretmen sendikaları da dahil olmak üzere 29 kamu sektörü sendikası genel greve gitti. Greve katılım oldukça yüksekti. Protestolar öncelikle yemeklik yağ, buğday ve süt ürünleri gibi temel gıda maddelerinin hızla artan fiyatlarına yönelik. Sendikalar derhal ücret artışları talep ediyorlar.

 

Bulgaristan’da artan akaryakıt ve enerji fiyatları nedeniyle şoförler sokağa çıktı

Taşımacılık ve ulaşım sektöründe çalışanlar, araçlarıyla başkent Sofya ve Yambol, Sliven, Pleven, Varna, Loveç gibi büyük kentlerde zamları protesto etti. 19 Mayıs’ta başkentte araçlarıyla hükümet binası önüne gitmeye çalışan protestoculara polis saldırdı. Araçlarını bırakan eylemciler dövizleriyle yürüyerek hükümet binası önünde açıklamada bulundu. Şoförler yapılan zamların durdurulmasını istedi.

 

Sri Lanka’daki ekonomik krizin derinleşmesiyle geçen aydan bu yana devam eden kitlesel protestoların ardından Başbakan Mahinda Rajapaksa Pazartesi günü istifa etti. Ancak ülkede sular durulmadı.

Sri Lanka’da halkın direnişi devam ediyor

Güney Asya ülkelerinden Sri Lanka bir aydan fazladır yönetime karşı yürütülen protesto eylemleriyle sarsılıyor. Başkent Colombo’da güvenlik güçleriyle protestocular arasında çatışma çıktı. Yedi kişinin yaşamını yitirdiği, 200’den fazla kişinin yaralandığı çatışma sonrasında Başbakan Mahinda Rajapaksa istifa etti.

Tarihinin en kötü ekonomik kriziyle mücadele veren ülkede 9 Mayıs’ta sokağa çıkma yasağına rağmen harekete geçen binlerce eylemci hükümet binalarına saldırdı, Rajapaksa yanlısı milletvekillerine ve yerel politikacılara ait ev, dükkân ve iş yerlerini ateşe verdi.

Eylemciler daha sonra 76 yaşındaki başbakanın aile fertleriyle sığındığı başbakanlık binasına ilerledi. Başbakan Rajapaksa istifa ettiğini açıkladı. Başbakanın istifasından sonra da eylemler devam etti.

Kaynak: Direnisteyiz30.org, Kızıl Bayrak, Birgün, Evrensel, Euronews, DW

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz