G7 liderlerini korumak amacıyla yoğun güvenlik önlemleri alındığı zirvede 25 bin polis görevlendirildi. Almanya’nın Bavyera eyaletindeki ABD-Almanya Marshall Merkezi önünde toplanan protestocular adına konuşan Benjamin Russ, ABD güdümündeki NATO blokunu Batılı devletlerin ve kuruluşların çıkarı doğrultusunda askeri müdahale kampanyası yürüttüğünü belirtti.
Sık sık “Devrim” sloganları atılan eylemde, anti-kapitalizm ve “Sınıfa karşı sınıf” vurguları da öne çıktı. Almanya’da da faaliyet yürüten Türkiye’li örgütlerin de coşkulu katılımı dikkat çekti. Emek ve Özgürlük Cephesi, Partizan ve MLKP flama ve pankartlarının açıldığı yürüyüşte NATO da protesto edilirken, kartondan yapılan bir tank yakıldı.
G7 zirvesini protesto etmek için 4 Haziran’da bölgenin yakınında kamp kuran protestocular zirve öncesi ve zirve sırasında protestolar gerçekleştirdiler. Amed’de HDP Mitingine saldırı haberini de burada alan eylemciler, bunun üzerine dayanışma eylemi düzenleyerek, “Dayanışmamız sınır tanımıyor. Savaş ve baskılara karşı dayanışmayı birlikte büyüteceğiz” çağrısı yapılmıştı.
ABD Güdümündeki NATO Halklara Ölüm ve Sefalet Getiriyor
Stop G7`nin Facebook hesabından yapılan açıklamada, Russ, “Bu askeri müdahaleler sadece daha fazla ölüme, sefalete ve işsizliğe neden oluyor. Batılı devletlerin ve kuruluşların karlarını arttırmaya hizmet eden bu müdahaleler, yerel halkların yaşam kalitesini ise arttırmıyor” dedi.
Stop G7 sözcüsü, Marshall Merkezi`nin küresel askeri misyonlar için stratejik konseptler hazırlayan ve geliştiren bir düşünce kuruluşu olduğunu vurguladı.
Russ, G7`nin politikalarına da eleştirerek, “G7 politikalarının temelini, yabancı ülkelerde militarizasyon ve savaş operasyonları, üye ülkelerde ise baskı ve protesto haklarının yok sayılması gibi prensipler oluşturuyor” dedi.
Protesto edenlere polis cop ve biber gazı ile saldırdı. Saldırıda yaralananlar oldu. Polis saldırısını kayda alan gazetecilere de saldırarak “önümüzde durursanız basın özgürlüğü biter” tehditleri savurdu.
G7: “Yarını düşün, ortak hareket et”
G7`deki ülkelerin katıldığı zirve iki gün sürdü ve dün sona erdi. “Yarını düşün, ortak hareket et” başlığıyla yapılan zirveye ABD, Kanada, Japonya, Fransa, İngiltere, İtalya ve Almanya’nın devlet ve hükümet başkanları katıldı.
İkinci Gündem maddesi “terörle savaş” olan zirveye Irak Başbakanı, Tunus Cumhurbaşkan, Nijerya Devlet Başkanı, Etiyopya Başbakanı, Liberya Devlet Başkanı, Senegal Devlet Başkanı’nın yanı sıra BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, IMF Başkanı Başkanı Christine Lagarde ve Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim’in de katılması dikkat çekti.
Kaynak: direnisteyiz.net